Řecké salepi hřeje i léčí. Prodává se na ulici ze samovarů

Příjemně zahřeje a navíc prý léčí neduhy žaludku nebo ledvin. V Řecku je sice v tuto dobu výrazně tepleji než u nás, ale za chladných večerů si Řekové rádi dají salepi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pan Kostas vaří salepi už 29 let | Foto: Pavel Novák

Vroucí, hustý a voňavý nápoj srkají v Řecku za chladných večerů na ulicích a promenádách. Prodávají ho většinou muži s pojízdným stánkem, ve kterém si přímo topí pod várnicí plnou lepkavé sladké hmoty.

Upíjet salepi z kelímku ihned po načepování, se nevyplácí. Hrozí, že si opaříte nejen jazyk, ale spálíte také patro. Nádobka se silnou stěnou sice v chladném počasí příjemně hřeje v rukou, samotný nápoj však má teplotu přibližně 70 stupňů Celsia. Díky krustě, která se tvoří na povrchu, vydrží salepi horké skutečně dlouho. Klidně i deset minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

V chladných dnech je řecké salepi ideálním způsobem, jak se zahřát. Osobně ho vyzkoušel zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Tekutina má čirou barvu a vypadá jako čerstvě uvařený škrob. Základem je moučka namletá z hlíz divoké orchideje Orchis Mascula. Kořeny orchideje se spaří vroucí vodou, aby se zbavily olejů, které jim dávají hořkou chuť. Usušené hlízy se pak rozemelou na prášek. Ten se pak svaří s vodou a přidá se skořice, vanilka a namletá pryskyřice.

Na náměstí Monastiraki v centru Atén prodává salepi ze sálajícího samovaru již 29 let pan Kostas Konstanopolitis. Malý kelímek vám naplní za euro a půl, tedy asi za 40 korun. Za 2 deci zaplatí zájemci dvojnásobek. Nemá přesnou pracovní dobu. Když navaří salepi, jde ho zkrátka prodat. Když ho přestane bavit prodávání a pozorování kolemjdoucích, jde domů. Je svým pánem.

Salepi se prodává ve stáncích na ulici | Foto: Pavel Novák

Kostas Konstantinopolitis pochází z Istanbulu. Odtamtud a předtím z Malé Asie také do Řecka přišlo také salepi. Podle Kostase má nápoj řadu příznivých účinků na lidský organismus. Cenným pomocníkem je horký nápoj nejen v boji s nachlazením. Poradit si umí také s neduhy žaludku a nemocemi ledvin. Mouka, ze které se salepi připravuje, totiž prý dokáže rozpustit ledvinové kameny.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme