‚Všichni se jen snažíme přežít.‘ Majitel restaurace ve Washingtonu rozjel projekt veřejných ledniček

Letošní pandemické Vánoce znamenají, že mnoho restaurací má existenční potíže. Zároveň také víc lidí během svátků hladoví. Oba problémy najednou se rozhodl řešit majitel jedné z restauračních sítí v americkém hlavním městě. Mark Bucher založil neziskovou organizaci Feed The Fridge – tedy Nakrm ledničku. Ve Washingtonu a okolí instaluje velké prosklené chladničky a do nich každý den dodává stovky jídel, které si tam lidé mohou zdarma vyzvednout.

Tento článek je více než rok starý.

Od stálého zpravodaje Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Bucher, zakladatel neziskové organizace Feed The Fridge

Mark Bucher, zakladatel neziskové organizace Feed The Fridge | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na Vánoce připravil Mark Bucher speciální menu, které obsahovalo krůtí roládu plněnou brusinkami, jablky a nádivkou, k tomu omáčka a bramborová kaše. Sváteční jídlo naservíroval tisícům hladovějících Američanů.

Ve Washingtonu a okolí už instaloval 16 velkých veřejných ledniček, do konce ledna jich má být sto. Ráno je nechá naplnit, večer bývají prázdné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lednička umístěná na veřejném místě a stále plněná čerstvými jídly pro děti, seniory a další, kdo mají hlad a nemají na jídlo. To je nový humanitární projekt ve Washingtonu, který rozjel majitel jedné z restaurací

„Chtěl jsem vytvořit důstojný program. Nekontrolujeme, kdo si jídlo bere. Lidi se nemusejí ptát na svolení. Chci, aby prostě přišli, popadli jídlo a odešli. Aniž by budili pozornost,“ vysvětluje Bucher pro Radiožurnál.

„Jestli to někdo zneužívá, to je mi jedno. Uvaříme zas. Nechtěl jsem, aby to byl další projekt, u kterého musíte být na seznamu, ověřuje se váš nárok a tak dál. Mě tohle nezajímá. Kdo potřebuje jídlo, dostane ho. Tečka.“

Přesto se dá říct, že se projekt Nakrm ledničku zaměřuje hlavně na děti a seniory – dvě skupiny, které trpí v regionu amerického hlavního města nedostatkem jídla dlouhodobě. A pandemie to jen posílila.

Podle místních úřadů se to teď může týkat skoro třetiny dětí a seniorů. Těm druhým, kteří se báli či nemohli vycházet, Bucherova restaurace Medium Rare nabídla už v březnu doručování jídel domů.

The road to over 3,000 holiday dinners starts here...

15:54 – 21. 12. 2020

1 10

„Už jsme tak roznesli 20 tisíc jídel a pokračujeme. Narazili jsme na naprosto zapomenutou skupinu lidí. Pokud slyšíte o dlouhých frontách na potravinovou pomoc v Americe, tak to už je zpráva o řešení problému. Ale tihle lidi třeba nemají internet, nemají auto. Zůstávají doma, nejsou vidět ani slyšet, bojí se vyjít ven. Chybí jim i léky, zubní pasta, prací prášek… Radši neříkají příbuzným, že mají hlad,“ popisuje Bucher.

„Teď si o ty věci říkají nám. Takže jsme pro ně připravili kromě jídla i vánoční balíčky s drogerií a cukrovím. Chtějí si povídat, tak to dělám a těší mě to. Z restauratérů jsme se stali organizátory humanitární pomoci.“

Restauratér mluví v množném čísle, protože do projektu financovaného dárcovstvím od lidí zapojil i ostatní podniky ve Washingtonu a okolí. Slovo konkurence pro něj v pandemii prý ztratilo význam.

‚Bavíme se o knihách i o počasí.‘ Lidem volají v Česku dobrovolníci, kvůli pandemii přibývá osamělých

Číst článek

„V téhle temné době, kdy máme obavy o zdraví svoje a rodiny, personálu i zákazníků, tak pro mě konkurence neexistuje. Všichni jsme jen lidi, co se společně snažíme přežít další týdny. A pomáhat, jak jen umíme. A my svou pomocí pomáháme i sami sobě přežít dlouhou, ponurou zimu,“ podotýká.

„Krmení ledniček pro potřebné znamená hodně, přináší nám stabilitu. Restaurace mohou fungovat, nemusejí propouštět. V programu jich je šestnáct a přidáváme další. Zároveň se střídají, takže postupně vaří italská, indická, steaková nebo vegetariánská.“

Kromě rozmanitosti nabízí veřejné ledničky s jídly zdarma i kvalitu a vyváženost surovin. Mark Bucher se snaží dbát na to, aby rozdávané porce obsahovaly správný poměr bílkovin, uhlohydrátů a zeleniny.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme