Ryba fugu se objevila u Krymu. Legendu japonské kuchyně tam ale asi neochutnají

Na Krymu by se brzy mohla začít podávat nová lahůdka. Jediné, co je k tomu potřeba, je zkušený šéfkuchař z Japonska. A také dostatečně bohatí a zároveň otrlí zákazníci s ochotou riskovat. U břehů tohoto poloostrova, který nedávno anektovalo Rusko, teď totiž vylovili hned dvě ryby fugu - japonskou lahůdku, která je ale při špatném zpracování prudce jedovatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ryba fugu

ryba fugu | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Chris 73

„Tyto ryby zřejmě proplavaly Suezským kanálem z Indického oceánu do Středomoří, a to někdy před deseti lety. A rychle se množí, takže se dostaly až sem,“ vysvětluje výzkumník Institutu biologie jižních moří Alexander Boltačev, jak ryba, která jinak žije hlavně v tropických mořích, doputovala až na Krym.

Pochoutka nazývaná v Japonsku fugu se připravuje z řady různých druhů ryb z čeledi čtverzubcovitých. Všechny mají ale jedno společné - jsou prudce jedovaté.

„Je to docela veliká ryba, asi 110 centimetrů dlouhá, ale nesmí se za žádných okolností jíst. Navíc soupeří s původními druhy o zdroje jídla a může je začít vytlačovat. Vědci, ale i rybáři a místní obyvatelé tak mají velké obavy," upozorňuje Boltačev.

Takifugu je rod čtverzubců známý pod japonským názvem fugu. Asi 25 druhů se vyskytuje po celém světě mezi 45° severní a 45° jižní šířky. Živí se mlži, planktonem a drobnými korýši. Při napadení zvětšují svůj objem a dravec, který se nenechá odstrašit, zahyne na otravu tetrodotoxinem, obsaženým hlavně v játrech, pohlavních orgánech a kůži.
(zdroj: Wikipedia)

Tetrodotoxin, který tyto ryby obsahují, je asi stokrát silnější než kyanid. Způsobuje ochrnutí svalů a otrávený se nakonec za plného vědomí udusí.

Aby se dalo maso bezpečně jíst, je potřeba ryby zvláštním způsobem naporcovat, zejména zbavit vnitřností a kůže, které jsou plné jedu. Obavy o rozříznutí žlučníku u vánočního kapra se s tím těžko dají srovnávat.

V rukách zkušených japonských šéfkuchařů to vypadá snadně, ale i oni se připravují nejméně tři roky, než získají zvláštní licenci, kterou pro servírování fugu potřebují. I proto se prý o otevření restaurace s touto delikatesou na Krymu zatím neuvažuje.


Zvětšit mapu

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme