Sao Paulo chce bojovat s hladem školáků granulemi ze zbytků jídel, jejich složení ale tají

Radnice brazilského velkoměsta Sao Paula se rozhodla bojovat proti hladu školáků a chudých. Začne jim dávat nový druh potraviny, u které ale není úplně jasné, z čeho je. Takzvané ‚farinatě‘ už se proto dostalo hanlivých přezdívek jako třeba žrádlo pro psy. Zkoumá ji proto i brazilská prokuratura.

Sao Paulo (Brazílie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé protestovali zdravým jídlem proti plánu starosty Sao Paula zavádět farinatu ve školách | Foto: Nacho Doce | Zdroj: Reuters

Název naznačuje, že je to výrobek z mouky, protože ‚farinha‘ znamená v portugalštině mouka. Ve skutečnosti to tak ale není. Jak píše agentura AFP, farinata je vyrobená ze zbytků – tj. z potravin, které zůstaly v obchodech nebo v restauracích a brzy by jim vyprší minimální doba trvanlivosti. Radnice Sao Paola tak chce zároveň bojovat proti plýtvání jídlem. Farinata se dá jist buď samotná ve formě tyčinek, nebo se může přidat do jiných jídel, například do chleba, těstovin nebo třeba koláčů.

Pod hranicí chudoby žije 800 milionů lidí. Musejí vyjít s necelými dvěma dolary denně

Číst článek

Starosta města Joao Doria, který je mimochodem také jedním z možných uchazečů o prezidentskou kandidaturu v příštím roce, už schválil nařízení, že se farinata do škol dostane ještě tento měsíc. Neupřesnil ale, kolik dětí by mělo jídlo dostat. Jeho krok už schválilo i ministerstvo školství.

Katolická organizace Plataforma sinergia, která pokrm vyrábí, tvrdí, že potravina byla testovaná na přítomnost bakterií a závadných látek v prestižních laboratořích. Vše prý dokonce schválil papež František. Nedostatkem jídla jen v Sao Paolu podle studie z roku 2013 trpí jeden a půl milionu lidí.

Odpůrcům granulí především vadí nejasné složení výrobku – a tím pádem i bezpečnost jeho požití. Brazilská prokuratura požaduje podrobnější informace o nutričních hodnotách farinaty. Pochybnosti o její výživnosti vyjádřila třeba Regionální rada výživových poradců v Sao Paulu. Organizace, která ji vytvořila, britskému deníku Guardian odmítla dát podrobnější informace o složení potraviny. Uvedla pouze, že záleží na tom, jaké jídlo se zrovna v obchodech neprodá.

Odmítla i žádost agentury AFP, aby jejímu reportérovi ukázala výrobu s tím, že musí chránit svou unikátní technologii. Nezveřejnila ani zdroje financování projektu. Organizace ale zároveň ujišťuje, že používá jen nezávadné suroviny a techniky, které jsou v potravinářství běžné. Sám starosta, aby dokázal nezávadnost farinaty, před novináři snědl kus chleba, o kterém prohlásil, že je upečený právě z této suroviny.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme