Česko 5:1 Německo

Skauti na Jamboree ve Švédsku si vzájemně vaří mezinárodní kuchyni

Skoro 40 tisíc lidí na skautském Jamboree ve Švédsku se společně baví, vzdělává, seznamuje se a taky si vaří. Jídlo je zde vůbec velké téma. Mladí lidé ze 150 zemí mají různé chutě a různé preference, vaří si sami a vystačit si většinou mají pokud možno s místními surovinami. Výprava jakéhokoli státu taky může na jídlo pozvat skauty z jiné země.:

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odjezd 150 skautů a skautek na celosvětové jamboree ve Švédsku | Foto: Filip Jandourek

Každý z takzvaných jamoddílů si tady vaří sám. Skauti si musí dopředu vybrat, co budou vařit. „Dostali kuchařku, na které měli možnost se sami podílet. V určitém předstihu poslat své recepty, aby skauty z jiných částí světa seznámili se svým jídlem. Na základě toho se sestavila kuchařka, kterou dostali v předstihu, a mohli si poskládat jídelníček, který chtěli na Jamboree vyzkoušet,“ vysvětluje vedoucí českého kontingentu na Jamboree Veronika Horová

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo na Jamboree v jižním Švédsku je redaktor ČRo Zbyněk Zykmund.

V táboře českých skautů se bude například dnes vařit tuňákový salát, k svačině kakao se sušenkou. A k večeři švédské kuličky s brambory a omáčkou. V táboře funguje i obchod. „Je to jako samoobsluha, nabereme si tam do tašky, jdeme k pokladně a tam zaplatíme kartou, kterou jsme dostali a můžeme jít,“ popisuje jedna z účastnic tábora.

Na vaření se těší. Těší se i na to, že to bude švédská specialita. „Ráda vyzkouším cizí kuchyně. Myslím, že je to dobré.“ Obchod ve stanovém městečku připomíná běžný supermarket. České skautky mají s sebou seznam, i cenami, aby věděly, jak vyjdou. „Jedna červená cibule a tři normální. Tohle je zvláštní marmeláda, která vypadá jako salám,“ popisují skautky a doufají, že brusinková marmeláda bude dobrá.

V české krčmě je plno

V obchodě potkáte neskutečné množství národností. Po dvojicích vyrazili pro svůj jamoddíl nakoupit skauti z Ománu, Indie i Chorvatska. „K obědu budeme mít salát s tuňákem a k večeři plánujeme kuřecí těstoviny. Zrovna včera jsme měli jídlo typické pro Omán, tedy kuře s rýží. Teď zas musíme zkusit zase něco jiného,“ přibližuje jeden z nakupujících.

Jiní budou mít dnes zeleninu s rýží a chlebem. „Dál si vaříme míchanou zeleninu s rýží a kari. To je taky pro Indii typické," říká dívka. „Ke snídani jsme měli normální jídlo jako chleba, máslo, šunku, sýr a podobné věci. A k obědu budeme mít sendviče,“ dodává další.

Další možností, jak se zajímavě najíst, je vyrazit do mnoha restaurací, které provozují kontingenty jednotlivých zemí. Například v české krčmě Czech Lion je pořád plno. „Do krčmy se snažíme nabídnout typická česká jídla a typické české nápoje, abychom trochu prezentovali naši kuchyni a naši zemi. V nabídce máme pro dnešek točenou limonádu, nealkoholické pivo, guláš a halušky se zelím,“ říká šéf krčmy Vít Koutenský. Nikomu tady ani moc nevadí, že na celém skautském Jamboree se nepije alkohol.

Zbyněk Zykmund, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme