Slavného skotského kuchaře přemohly newyorské odbory

Slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsey přiznal neúspěch snah založit v New Yorku výnosnou restauraci. Rozhodl se tak po třech letech těžkých finančních ztrát. Oznámil, že odevzdává svou restauraci jménem Gordon Ramsey at the London správě hotelu v Manhattanu, kde má tento podnik sídlo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Times Square v New Yorku | Foto: Milan Kopp

Ramseyho newyorský restaurant je ztrátový nepřetržitě od otevření v roce 2006. Do podniku investoval pět miliónů liber, ale ztráty se v poslední době odhadují na tři tisíce liber měsíčně.

"Zasvěcení pozorovatelé tvrdí, že Ramsey podcenil vysokou odborovou organizovanost v New Yorku, kde mzdy zaměstnanců tvoří 65 procent hodnoty obratu. Odbory například trvali na tom, že pracovníci budou placeni týdně a ne hodinově. Podle mluvčího firmy Gordon Ramsey holdings bylo prakticky nemožné propouštět pracovníky. Všechny britské Ramseyho restaurace přitom prosperují," říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Ramsey se ke svému neúspěchu pouze podotkl, že restauraci nezavírá, jen její každodenní správa přechází do kompetence hotelového podniku. Zároveň ale přiznal, že jeho plány zahraniční expanze byly přespříliš ambiciózní.

V Británii je skotský šéfkuchař Ramsey skoro stejně populární, jako jeho mladší kolega Jamie Oliver. Má pověst problematické osobnosti, ale získal celkem šestnáct hvězdiček Michelin. Je moderátorem několika televizních pořadů, například Pekelná kuchyně. V roce 2006 mu britská královna udělila řád britského impéria za pohostinské služby. Je také držitelem mnoha dalších prestižních cen a dosud vydal 20 knih.

Martin Křížek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme