Slováci otevírají starou známou otázku: Co je vlastně bryndza?

Vyrábět bryndzu bude na Slovensku možná v budoucnu jednodušší. Ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, podle které bude možné označit jako bryndzu i sýr z převážně kravského mléka. Obhájci klasické výroby to ale považují za neúctu k tradici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brynzové halušky

brynzové halušky | Foto: Restauranty.cz

Ministerstvo chce vyhláškou zpřehlednit situaci na trhu. Na Slovensko se dováží bryndza i ze zahraničí, hlavně z Polska. Je levnější, protože je v ní méně ovčího a více kravského mléka.

Podle nové vyhlášky by na každé bryndze musel být uvedený podíl kravského mléka a případná pančovaná bryndza by musela nést jasné označení "směs".

Chovatelé ovcí, kteří vyrábějí poctivou ovčí bryndzu, se ale bojí, že je levná konkurence definitivně zlikviduje. Zákazník se přece nebude při koupi bryndzy řídit podílem ovčího mléka, ale cenou.

Jiní výrobci pouze konstatují, že bryndzu už dnes na Slovensku stejně většina firem tajně šidí a nová vyhláška to jen zlegalizuje.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme