Polské hovězí začne kontrolovat i Slovensko. Veškeré maso ze závadné zásilky do Česka se našlo

Mimořádná opatření pro dovoz hovězího masa z Polska zavádí po Česku i Slovensko. Z každé zásilky budou odebrány vzorky, které následně analyzují veterináři. Veškeré nezpracované hovězí maso z Polska ze sedmisetkilogramové zásilky, kde byla zjištěna přítomnost salmonel, se již dohledalo, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V masu byla salmonela.

Praha (Aktualizováno: 13:05 22. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polské hovězí (ilustrační foto) | Foto: Matej Leskovsek | Zdroj: Reuters

Na Slovensko se dostalo 40 kilogramů závadného masa. Snědlo se ho kolem 110 kg. Poslední dohledanou byla část zásilky z Makra, která podle mluvčího byla odeslána pouze v dokumentech, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách.

V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Statistiky testů za první den veterináři ještě nemají.

‚Aktuálně toto zboží neobjednáváme.‘ Makro přestalo nakupovat hovězí maso z Polska

Číst článek

Selhání polských orgánů

„Nedovolím, aby selhání polských orgánů opakovaně ohrožovala slovenské spotřebitele. Státní veterinární a potravinářská správa bude proto kontrolovat všechny dodávky polského masa, sto procent zásilek polského hovězího masa bude muset projít kontrolou předtím, než se dostane ke spotřebiteli, do restaurací či jídelen,“ uvedla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Kontroly polského masa budou na Slovensku probíhat do odvolání. Bratislava je hodlá přehodnotit po zveřejnění výsledků kontrol jatek a polského systému kontroly masa ze strany inspektorů Evropské komise.

Každý slovenský odběratel hovězího z Polska je nově povinen nahlásit dodávku elektronicky veterinářům aspoň 24 hodin předem. „Inspektoři z něj odeberou vzorky a příjemce bude muset vyčkat na výsledky testů. Polské hovězí bude moci být uvolněno na trh až po té, co přejde řádným vyšetřením na zdravotní bezpečnost,“ uvedl hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš.

Slovenští inspektoři v uplynulých týdnech uskutečnili více než 550 kontrol polského hovězího masa. Kontroly zahájily v reakci na informace z letošního ledna, že na Slovensko bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se porážely i nemocné krávy.

gol, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme