Španělské okurky podle testů krvácivý průjem nezpůsobily

Testy španělských okurek v Německu nepotvrdily přítomnost smrtící střevní bakterie. Podle agentury DPA to oznámila hamburská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová. Na okurkách ze Španělska podle ní sice byl zjištěn výskyt střevní bakterie EHEC, nikoli však její toxické varianty O104, která si v Německu vyžádala už 15 mrtvých. Zdroj nákazy tak zůstává nadále nejasný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okurky Španělsko

Okurky Španělsko | Zdroj: Reuters

Objevují se nové spekulace, že nákazu mohou šířit i zvířata. Fakultní nemocnice v Münsteru dnes přišla s novým rychlým testem, který by měl prokázat výsledky do 4 hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž berlínské zpravodajky Českého rozhlasu Kláry Stejskalové o situaci na německém trhu se zeleninou

Nákaza střevního onemocnění, které vyvolává bakterie EHEC, se začala šířit v Německu v polovině května. Doprovázejí ji těžké a krvácivé průjmy. Německá vláda a experti varují, že nákaza ještě nedospěla k vrcholu.

Kmen, který způsobil vlnu vážných onemocnění, evidovaly německé úřady poprvé před deseti lety u dvojice sourozenců v Kolíně nad Rýnem. Od té doby ovšem několikrát zmutoval a v současnosti je odolný vůči antibiotikům.

Zatím je v samotném Německu infikováno nebo kvůli podezření hospitalizováno 1 400 lidí. Na infekci jich dosud zemřelo 15. Jednoho mrtvého hlásí i Švédsko. Infekce zasáhla i několik dalších zemí, například Švýcarsko, Dánsko, Velkou Británii, Nizozemsko i Španělsko, a podle německé vlády dosáhla evropských rozměrů. První tři lidé byli s podezřením na nakažení hospitalizováni i v České republice, u jednoho z nich již testy potvrdily krvácivý průjem. Ve všech případech jde o lidi, kteří se nedávno vrátili z Německa.

Španělsko požádá o podporu EU

Prodej ovoce a zeleniny ve Španělsku nezaznamenal zatím žádný pokles. Španělé důvěřují domácí produkci.

Španělská ministryně zemědělství Rosa Aguilar Rivero přivítala zprávu hamburské laboratoře, která vyvrátila podezření, že původcem nákazy nebezpečnou bakterií jsou salátové okurky ze Španělska. Podle ní mohou španělští zelináři počítat s veškerou podporou vlády v jejich snahách o odškodnění za křivé obvinění z kontaminace jejich produkce:

„Navrhli jsme, aby španělský zelinářský průmysl žádal o mimořádnou evropskou pomoc v krizi vzniklé v souvislosti s podezřením na nakažení jejich produkce. Kromě toho také budeme žádat přijetí opatření k napravení škod, které nepravdivé obvinění našim zelinářům způsobilo.“

„Německo uznalo, že španělské okurky nejsou příčinou nákazy. Teď čekáme, že se situace v Evropě normalizuje, protože naše produkty jsou kvalitní a podléhají veškerým kontrolám vyžadovaným evropskou legislativou. Budeme pokračovat v úsilí, aby reakce na tento případ byla na evropské úrovni.“

Ředitel španělské federace pěstitelů a vývozců ovoce a zeleniny Jose María Pozanco uvedl, že informace, kterými disponuje naznačují, že problém s nákazou vznikl v Hamburku.

Kvůli nedůvěře německých spotřebitelů končí v odpadu tuny německé zeleniny. Tamější svaz zemědělců odhaduje, že ztráty půjdou do desítek milionů eur. Na severu země si zemědělci stěžují na ztráty údajně ve výši 90 procent. Podle společnosti Ökonsult 78 procent Němců si v těchto dnech čerstvou zeleninu odepře.

Pavel Novák, Klára Stejskalová, Ľubica Zlochová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme