Stropnický navštívil české vojáky, kteří v Maďarsku pomáhají s uprchlickou krizí

Najezdit skoro 40 tisíc kilometrů, složit přitom přes 1500 tun materiálu a uvařit na 7500 jídel. To vše zvládla asi dvacítka ženistů z Olomouce a Bechyně na maďarské základně Hódmezővásárhely nedaleko Szegedu. V polovině října tam odjeli pomáhat s uprchlickou krizí. Na konci jejich pobytu je přijel navštívit ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České vojáky v Maďarsku navštívil ministr obrany Martin Stropnický | Foto: Evelyna Kulíšková

V Maďarsku Češi zůstanou ještě několik dní, pak jejich mise skončí. Není ale vyloučeno, že se do rovinaté země zase vrátí.

„Záleží to samozřejmě na situaci, jak se bude vyvíjet. Jsme v kontaktu. A pokud bude potřeba, abychom tady byli, tak tady budeme,“ přislíbil Stropnický svému maďarskému protějšku Istvánovi Simicskóvi.

Zároveň ho na příští týden pozval do Prahy na jednání ministrů obrany zemí Visegrádské skupiny. Mluvit prý chtějí i o možné pomoci Makedonii, která se také potýká s uprchlickou krizí.

Polygon, polní kuchyně a logistika

Bagry před sebou hrnou hory rozbahněné hlíny a přesouvají je na nákladní auta. Hned vedle pak obří zatloukací stroj vpravuje do země jeden sloup za druhým. A vojáci pak upevňují plot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evelyna Kulíšková navštívila české vojáky v Maďarsku, kde pomáhají s uprchlickou krizí

Stavba polygonu, tedy cvičiště, které má simulovat podmínky přímo na hranicích, je prvním ze tří úkolů, které čeští vojáci v Maďarsku plní.

Dále se starají o logistické zásobování maďarských vojáků, tedy o přepravu materiálu a osob. Také zaškolují maďarskou obsluhu polních kuchyní.

„Část kuchyní byla předsunuta na logistickou základnu, odkud probíhá zásobování vojáků na hranicích,“ vysvětluje velitel českého kontingentu Ondřej Prokop.

Nejčastěji se podává maďarský guláš

Na základně funguje polních kuchyní hned osm. „Dnes jsme uvařili 1400 porcí jídla, nejčastěji připravujeme maďarský guláš,“ vypráví maďarský velitel kuchařské sekce Attila Kovács.

Čeští vojáci si atmosféru na základně chválí, i když trochu bojují s jazykovou bariérou. Vždyť už jen správně vyslovit název základny Hódmezővásárhely (v překladu Bobří trh) jako „Hódmézeuvášárhej“ dá cizinci zabrat.

Evelyna Kulíšková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme