Šunky a klobásy z koniny jsou v Polsku velmi oblíbené. I z výživového hlediska
Pro některé představuje koňské maso tabu, pro jiné vyhledávanou lahůdku. Většina zákazníků vnímá koninu v poslední době spíše negativně. Pro koňské klobásy pana Stoczka si ale jezdí lidé z celého Polska.
„Nechci nikoho přesvědčovat o tom, jak je koňské maso dobé, nebo špatné. Pokud má někdo předsudky a koninu nejí z morálních důvodů, tak jeho názor nezměním,“ vysvětluje majitel uzenářství Andrzej Stoczek.
Nabídka koňských delikates v jeho obchodě je skutečně široká, od šunky přes salámy až po klobásy.
„Přijel jsem si pro kabanos pro sebe a pro svého známého. Je moc dobrý, zdravý, máme ho fakt rádi,“ říká zákazník, zatímco si balí nákup do tašky.
Zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška ochutnal ve vyhlášeném řeznictví koninu
„Pokud jde například o zdravotní stránku, tak konina obsahuje nejméně cholesterolu. Má nejlepší nutriční hodnoty,“ dodává řezník.
Jeho slova potvrzuje i veterinář. „Je velmi dobrá, doporučuji. Je lehká, velmi dobře stravitelná, dietní,“ vypočítává doktor výhody koňského masa. Také on je pravidelným konzumentem koniny, nejraději má prý koňský tatarák.
Rodinná firma pana Stoczka vyrobí denně tunu lahůdek z koňského masa, přesto musí stále poslouchat, že konina na talíř nepatří.
„Většinou ale od lidí, kteří nikdy koňské maso nezkusili a tvrdí, že kůň je ušlechtilé zvíře a jíst se nemá,“ uzavírá Stoczek mladší.