Také na polský vánoční stůl patří ryby

U našich severních sousedů v Polsku to je nejen smažený kapr, ale i rybí speciality na studeno a dokonce na sladko. O recepty na rybí pochoutky požádal šéfkuchaře jedné z restaurací v Krakově zpraodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ryba na studeno | Foto: Pavel Novák

Na polském vánočním stole musí být 12 jídel. Například 3 druhy polévek, pierogy - tedy taštičky plněné zelím s houbami, ale hlavně ryby. Ty dokonce hostinu o 12 chodech otevírají.

"Štědrovečerní večeři zahajujeme marinovaným sleděm. Nejprve se uvaří nálev. Dělá se z kořenové zeleniny, například mrkve a petržele a také z cibule. Do nálevu se dává také bobkový list a nové koření. Přidáme trochu soli, cukru a octa. To vše musí projít varem. Když se cibule uvaří, sundáme hrnec ze sporáku a dáme nálev vychladnout. Pak do něj nakládáme plátky sleďů. V nálevu by sledi měli ležet alespoň 12 až 24 hodin, aby marinádou nasákli a byli trochu kyselí. Jedí se pak i s vařenými kousky cibule," říká šéfkuchař Měšťanské restaurace v Krakově Andrzej Klimek.

Marinovaný sleď se může naložit i do nálevu obohaceného karamelem. Dostává pak lehce nasládlou chuť. Studený a sladší je i další rybí chod polské sváteční večeře. Kapr po židovsku. Na něj je potřeba také hodně cibule. Navíc bude zalitý v rosolu z vlastního vývaru.

Cibuli tentokrát nakrájíme na kostky. Už ji máme nakrájenou a zatím se začíná vařit voda. Dáme cibuli do hrnce a necháme ji asi 20 minut povařit. Musí se ale vařit opatrně na malém plameni. Pak vařenou cibuli okořeníme. Přidáváme: cukr, sůl, pepř, ale také rozinky a mandle.

"Když cibule ve vroucí okořeněné vodě změkne, přidáme očištěného a opraného kapra, naporcovaného na podkovy. Vaříme všechno dalších 20 minut a pak odstavíme. Dáme kapra i s vývarem do chladu, aby vše zhoustlo a kolem kapra se vytvořil rosol. Podává se na talíři ozdobený snítkou petržele nebo plátky citrónu. Kapr musí chutnat více sladce, než slaně. V rosolu by měl být cítit i pepř," podotýká šéfkuchař pan Andrzej Klimek.

K těmto postním jídlům se popíjí vývar ze sušených jablek, hrušek a švestek. Alkohol se ke štědrovečerní večeři spíše nepije. Jídel musí být opravdu 12 a každý u stolu musí alespoň kousek od každého ochutnat. Většinou si ale nikdo nedovolí některé z jídel vynechat.

"Myslím, že všechna ta jídla jsou za prvé velmi dobrá a potom také, všichni ti, kteří se sejdou u stolu bývají už vyhladovělí. U nás se opravdu až do večeře postíme," vysvětluje pan šéfkuchař.

Takže dokonce i když někdo nemá nějaké jídlo rád, hlad ho přesvědčí, aby je okusil.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme