Také na polský vánoční stůl patří ryby

U našich severních sousedů v Polsku to je nejen smažený kapr, ale i rybí speciality na studeno a dokonce na sladko. O recepty na rybí pochoutky požádal šéfkuchaře jedné z restaurací v Krakově zpraodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ryba na studeno | Foto: Pavel Novák

Na polském vánočním stole musí být 12 jídel. Například 3 druhy polévek, pierogy - tedy taštičky plněné zelím s houbami, ale hlavně ryby. Ty dokonce hostinu o 12 chodech otevírají.

"Štědrovečerní večeři zahajujeme marinovaným sleděm. Nejprve se uvaří nálev. Dělá se z kořenové zeleniny, například mrkve a petržele a také z cibule. Do nálevu se dává také bobkový list a nové koření. Přidáme trochu soli, cukru a octa. To vše musí projít varem. Když se cibule uvaří, sundáme hrnec ze sporáku a dáme nálev vychladnout. Pak do něj nakládáme plátky sleďů. V nálevu by sledi měli ležet alespoň 12 až 24 hodin, aby marinádou nasákli a byli trochu kyselí. Jedí se pak i s vařenými kousky cibule," říká šéfkuchař Měšťanské restaurace v Krakově Andrzej Klimek.

Marinovaný sleď se může naložit i do nálevu obohaceného karamelem. Dostává pak lehce nasládlou chuť. Studený a sladší je i další rybí chod polské sváteční večeře. Kapr po židovsku. Na něj je potřeba také hodně cibule. Navíc bude zalitý v rosolu z vlastního vývaru.

Cibuli tentokrát nakrájíme na kostky. Už ji máme nakrájenou a zatím se začíná vařit voda. Dáme cibuli do hrnce a necháme ji asi 20 minut povařit. Musí se ale vařit opatrně na malém plameni. Pak vařenou cibuli okořeníme. Přidáváme: cukr, sůl, pepř, ale také rozinky a mandle.

"Když cibule ve vroucí okořeněné vodě změkne, přidáme očištěného a opraného kapra, naporcovaného na podkovy. Vaříme všechno dalších 20 minut a pak odstavíme. Dáme kapra i s vývarem do chladu, aby vše zhoustlo a kolem kapra se vytvořil rosol. Podává se na talíři ozdobený snítkou petržele nebo plátky citrónu. Kapr musí chutnat více sladce, než slaně. V rosolu by měl být cítit i pepř," podotýká šéfkuchař pan Andrzej Klimek.

K těmto postním jídlům se popíjí vývar ze sušených jablek, hrušek a švestek. Alkohol se ke štědrovečerní večeři spíše nepije. Jídel musí být opravdu 12 a každý u stolu musí alespoň kousek od každého ochutnat. Většinou si ale nikdo nedovolí některé z jídel vynechat.

"Myslím, že všechna ta jídla jsou za prvé velmi dobrá a potom také, všichni ti, kteří se sejdou u stolu bývají už vyhladovělí. U nás se opravdu až do večeře postíme," vysvětluje pan šéfkuchař.

Takže dokonce i když někdo nemá nějaké jídlo rád, hlad ho přesvědčí, aby je okusil.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme