V Bratislavě otevřeli první farmářskou tržnici

Co je farmářské, to je dobré. Mantra milovníků čerstvého ovoce a zeleniny, která v posledním roce v Česku hodně zdomácněla. Farmářské trhy jsou čím dál oblíbenější a městské obyvatelstvo jásá při pohledu na buclatá rajčata. Někdo by možná čekal, že na podstatně ‚venkovštějším‘ Slovensku to nebude fungovat. Slovenští zemědělci rádi prodávají své produkty doma nebo u cesty, a není to žádná atrakce, ale normální věc. V Bratislavě teď ale otevřeli vůbec první farmářskou tržnici, a ukázalo se, že slovenský zákazník přemýšlí úplně stejně jako ten český.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

V prodejní hale začíná každodenní cvrkot, zákazníci korzují kolem jednotlivých stánků a provozní ředitel Andrej Slezko provádí reportéra ČRo na Slovensku Vojtěcha Bergera halou s hrdostí galeristy, který má ve výstavních sálech opravdové klenoty:

„Tady zrovna stojíme u cibule. Většina z nás zná dva, možná tři druhy cibule, tady jich je pět nebo šest. To je přesně to, o co mají Slováci zájem nebo obecně mladá generace.“

Přehrát

00:00 / 00:00

ZBLÍZKA_Bratislava_Farmářská tržnice.mp3

Andrej Slezko sám sebe označuje za ‚tržnicofila‘, například rakouské a italské pouliční trhy má v malíku a z cizokrajných cest si přivezl do Bratislavy spoustu nápadů.

Farmářská tržnice by neměla být jenom takový lepší super market, ale rovnou jak se říká meeting point, místo, kam zajdete s přáteli na kávu, nebo na oběd a při té příležitosti koupíte i nějaké to rajče.

„Něco je tu lacinější, než v supermarketech. Například máslo a je tu také lepší výběr masa,“ říkají návštěvníci tržnice.

Tržnice má otevřeno od pondělka do soboty, a jsou tu prakticky samé stálé obchody, s dlouhodobým pronájmem, které na noc zatahují rolety. V budoucnu by tu ale mělo vyrůst i skutečné tržiště, s pultíky pro jednodenní prodej.

„Ráno sem člověk přijde, pronajme si stůl na jeden den, ne s celým sortimentem, ale například pouze s rajčaty z vlastní zahrady,“ vysvětluje Slezsko.

V Bratislavě nejsou tržnice žádné novum. Je tu několik stálých trhů, kde seženete kvalitní zeleninu, sýry, žinčicu i pečivo z venkova. Nová farmářská tržnice sází na to, že kromě dobrého zboží nabídne i komfort a zábavu. Nakupování v suchu pod střechou s několika restauracemi, tématickými kulinářskými týdny a možná i hospodou v českém stylu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme