V Itálii nesmí na vánoční tabuli chybět moučníky panettone a pandoro
Alespoň jeden z italských bratrů vánočky - Panettone nebo Pandoro, nechybí o Vánocích v Itálii na stole v žádné rodině. Panettone je velmi oblíbený nejen v Evropě, ale dobyl i Jižní Ameriku, hlavně Brazílie, Peru nebo Argentinu.
„Vy máte klasický, pak s vanilkou a proseccem," kontroluje prodavačka nádherně zabalené krabice a skládá je do papírové tašky s logem Loison. Obchůdek této vyhlášené pekárny je před vánoci narvaný k prasknutí.
Pekárna Loison, která se nachází nedaleko italského města Vicenza, je malá, ale drží si vysokou kvalitu, jedinečný styl i pozorný přístup k zákazníkům. Nemá o ně nouzi ani při vyšších cenách 15-18 euro za kilogram. Rodinná firma Loison se věnuje výrobě vánočních moučníků pandoro a panettone už po tři generace.
Tajemství výroby panettoni poodhalila spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Lucie Chvojková
"Receptura je jiná, postup přípravy je naopak hodně podobný. Používáme pomalé přírodní kynutí, u nás trvá příprava až 72 hodin. Pandóro ale obsahuje mnohem více másla a potřebuje kynout ještě o několik hodin déle právě proto, že je tučnější," vysvětluje majitel pekárny Dario Loison.
Cizinci si panettone a pandoro často pletou. Vysoká piškotová bábovka pandoro, v překladu doslova zlatý chléb, se peče v plechové formě ve tvaru hvězdy. Panettone je kulatý vysoký bochánek s rozinkami a kandovaným ovocem, který se peče jen v nízkém papírovém košíku.
Vedle oblíbené tradiční varianty s kandovaným ovocem nabízí pekárna Loison i mnoho dalších. Novinkou roku 2013 je velmi neobvyklá až exotická příchuť, která kombinuje chuť šafránu a lékořice.
"Vsadili jsme na šafránové pestíky z Íránu a lékořici ze Sibari. Je atraktivní i na pohled. Šafrán těsto obarví ještě více do žluta a tmavé kousky lékořice vytváří zajímavý kontrast. Je to luxusní výrobek a my ho umíme udržet za dobrou cenu. Uvědomme si, že kilo šafránu stojí v Itálii 15 až 18 tisíc eur."
Každému výrobku dává pekárna Loison osobitý styl originálním balením. Vkusné papírové krabice a plechovky se dají znovu použít.
"Je nemožné najít průmyslový výrobek, který má podobnou chuť. Vidíte ten rozdíl? Barva, chuť, vůně. Tyhle malé černé tečky v těstu, to je opravdová vanilka. Na tomhle panettone si člověk snadno vytvoří závislost," směje se pan Dario.