V Itálii nesmí na vánoční tabuli chybět moučníky panettone a pandoro

Alespoň jeden z italských bratrů vánočky - Panettone nebo Pandoro, nechybí o Vánocích v Itálii na stole v žádné rodině. Panettone je velmi oblíbený nejen v Evropě, ale dobyl i Jižní Ameriku, hlavně Brazílie, Peru nebo Argentinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobky rodinné firmy Loison

Výrobky rodinné firmy Loison | Foto: Lucie Chvojková

„Vy máte klasický, pak s vanilkou a proseccem," kontroluje prodavačka nádherně zabalené krabice a skládá je do papírové tašky s logem Loison. Obchůdek této vyhlášené pekárny je před vánoci narvaný k prasknutí.

Pekárna Loison, která se nachází nedaleko italského města Vicenza, je malá, ale drží si vysokou kvalitu, jedinečný styl i pozorný přístup k zákazníkům. Nemá o ně nouzi ani při vyšších cenách 15-18 euro za kilogram. Rodinná firma Loison se věnuje výrobě vánočních moučníků pandoro a panettone už po tři generace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemství výroby panettoni poodhalila spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Lucie Chvojková

"Receptura je jiná, postup přípravy je naopak hodně podobný. Používáme pomalé přírodní kynutí, u nás trvá příprava až 72 hodin. Pandóro ale obsahuje mnohem více másla a potřebuje kynout ještě o několik hodin déle právě proto, že je tučnější," vysvětluje majitel pekárny Dario Loison.

Cizinci si panettone a pandoro často pletou. Vysoká piškotová bábovka pandoro, v překladu doslova zlatý chléb, se peče v plechové formě ve tvaru hvězdy. Panettone je kulatý vysoký bochánek s rozinkami a kandovaným ovocem, který se peče jen v nízkém papírovém košíku.

Vedle oblíbené tradiční varianty s kandovaným ovocem nabízí pekárna Loison i mnoho dalších. Novinkou roku 2013 je velmi neobvyklá až exotická příchuť, která kombinuje chuť šafránu a lékořice.

"Vsadili jsme na šafránové pestíky z Íránu a lékořici ze Sibari. Je atraktivní i na pohled. Šafrán těsto obarví ještě více do žluta a tmavé kousky lékořice vytváří zajímavý kontrast. Je to luxusní výrobek a my ho umíme udržet za dobrou cenu. Uvědomme si, že kilo šafránu stojí v Itálii 15 až 18 tisíc eur."

Pekárna Loison je vyhlášená kvalitou i přístupem k zákazníkům | Foto: Lucie Chvojková

Každému výrobku dává pekárna Loison osobitý styl originálním balením. Vkusné papírové krabice a plechovky se dají znovu použít.

"Je nemožné najít průmyslový výrobek, který má podobnou chuť. Vidíte ten rozdíl? Barva, chuť, vůně. Tyhle malé černé tečky v těstu, to je opravdová vanilka. Na tomhle panettone si člověk snadno vytvoří závislost," směje se pan Dario.

Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme