V Německu zabíjí nebezpečná střevní bakterie

Německo ovládl strach z nebezpečné střevní bakterie EHEC. Enterohemoragická Escherichia coli připravila dva lidi o život, desítky dalších jsou ve vážném zdravotním stavu. Nakažených jsou už přes čtyři stovky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Escherichia coli | Foto: Janice Carr

Možným zdrojem nákazy může být chřest nebo jahody, jejichž sezóna právě začala. Ve Frankfurtu zavřeli jídelnu poradenské firmy, v níž se nakazilo 19 osob.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šíření nebezpečné bakterie v Německu informovala v odpoledním Radiožurnálu zpravodajka Klára Stejskalová

Mezi nakaženými jsou především dospělé ženy. Nejvíc onemocnění hlásí Hamburk a Brémy.

Podle zdravotníků je situace vážná. Na výsledky testů se čeká 36 hodin, počet případů se tak pravděpodobně ještě zvýší. Situace je podle nich výjimečná tím, že onemocněl velký počet lidí během velmi krátké doby.

Bakterie způsobuje krvavé průjmy, v některých případech vede k hemolyticko-uremickému syndromu, což má za následek selhání ledvin a rozpad červených krvinek. Tímto syndromem trpí nyní kolem 40 osob.

Přesto, že nejde o virovou infekci, lékaři převážející pacienty mají na sobě ochranné kombinézy.

Bakterie EHEC se vyskytuje především ve zvířecích výkalech, existuje podezření, že kontaminovaný hnůj mohl být použit jako hnojivo pro ekologické pěstování zeleniny. Na zeleninu se ale mohla bakterie přenést i větrem.

Lékaři doporučují důkladné omývání veškerého ovoce, zeleniny, kuchyňských nástrojů a samozřejmě také rukou.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme