V Pezinku ocenili nejlepší slovenská vína
Slovensko usiluje o pozornost milovníků vína. Slovenští vinaři sice žehrají na byrokracii i špatné zákony, které jim ztěžují podnikání. Zároveň ale přiznávají, že víno se pije čím dál tím víc, a oblíbila si ho i mladá generace. To nejlepší ze slovenských vinohradů bylo do včerejška k vidění na vinných trzích v Pezinku.
Kulaté nekulaté, harmonické neharmonické, pokud jste průměrný konzument, v Pezinku budete spokojení ať koštujete prakticky jakékoli víno. Koneckonců město pod hřebenem malých Karpat se pyšní titulem metropole slovenského vinařství.
Někteří Češi nelitují ani 400 kilometrů dlouhé cesty za nejlepšími víny našich sousedů. „Vyplatí se to, potěšil mě šampión - müllerka, je znát, že to jsou jižnější vína,“ liboval si jeden z návštěvníků z Česka.
Na Slovensku je šest vinařských oblastí. Říká se, že vzhledem k zeměpisné poloze Slovenska, se tu spíš daří bílým vínům. Soubor sta nejlepších vín uložených v takzvaném národním salonu to ostatně dokazuje, v první stovce je aktuálně 58 bílých a jen 29 červených vín.
Milan Skovajsa, vinař z Pezinku, vidí budoucnost i v růžových vínech: „Oblíbená se stávají růžová vína. Jsou některé názory, že Slovensko nebo Česko jsou severní hranicí pěstování vína a daří se tu spíše bílým nebo růžovým vínům, méně už červeným. Proto se tu otevírá cesta k oblibě růžových vín,“ myslí si.
Malokarpatské vinice začínají už v Bratislavě. O lukrativní pozemky poblíž hlavního města mají zájem developeři, se kterými pěstitelé vína svádějí dlouholetý boj.
Plocha vinohradů na Slovensku se dlouhodobě zmenšuje, stěžuje si další pezinský vinař Peter Borik. „Hodně vína se dováží ze zahraničí. Máme okolo 12 tisíc hektarů rodících vinohradů, to je pro Slovensko málo. Musí se dovážet a dováží se i mnoho špatných vín. To je problém,“ upozorňuje Borik.
I na letošních vinných trzích v Pezinku se rozdala spousta medailí. Vůbec nejvyšší známky ze všech vín dostal slámový Tokaj cuvée z vinařství Ostrožovič Malá Trňa.