V restauracích slavného kuchaře Jamieho Olivera hygienici našli řadu nedostatků

Britský televizní kuchař Jamie Oliver je známý nejen z televizní obrazovky a svými knihami. Je také důrazným obhájcem zdravé stravy ve školních jídelnách a obhájcem přísné hygieny. V Británii provozuje navíc síť italských restaurací. V několika z nich hygienici provedli v posledním roce kontroly, které nedopadly zvlášť příznivě. Některé podrobnosti otiskl londýnský list Daily Mail.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

britský šéfkuchař Jamie Oliver | Foto: JamieOliver.com

Britský list The Sunday Times zveřejnil minulou neděli každoroční přehled nejbohatších osobností, kde figuruje také pětatřicetiletý televizní kuchař Jamie Oliver. Není mezi prvními pěti sty, ale zaujímá významné místo s osobním jměním v hodnotě 106 milionů liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích kontrol v Oliverových restauracích referuje z Londýna náš spolupracovník Milan Kocourek

Zpravodaj novin Daily Mail zaznamenává, že Jamie Oliver se zasazuje o zvyšování standardů ve veřejném stravování po celé Británii. Ale při kontrole v jedenácti z jeho 17 italských restaurací byly zjištěny závažné nedostatky. Kontroly byly provedeny během loňského roku.

Hygienici ve zprávě o revizi v restauraci v Readingu u Londýna zaznamenali případy dvou zákazníků, kteří si stěžovali na otravu norovirem po konzumaci chodu s mořskými měkkýši. Bylo zjištěno, že personál používá špinavý otvírák konzerv. Revize doporučila stažení tohoto chodu z jídelního lístku.

Stížností tohoto typu bylo několik. V Oliverově luxusním restaurantu v londýnské City inspektoři zjistili, že personál dostává k jídlu potraviny s prošlým datem spotřeby. Restauraci ve městě Leedsu hygienici pohrozili právním řízením, jestliže karbanátky budou nadále podávány nedovařené. Zdravotní kontrola v glasgowské restauraci zjistila, že ingredience pro kuchyni se tam skladovaly na zemi.

Otrava nebyla dokázána, hájí kuchaře jeho mluvčí

Mluvčí Jamieho Olivera řekl, že veškeré zjištěné nedostatky byly jen drobné povahy a ve všech případech byla zjednána okamžitá náprava. Otrava potravinami nebyla dokázána ani v jednom případě.

A mluvčí dodal: „Restaurace Jamieho Olivera dostaly po jejich otevření nejvyšší ohodnocení, co se zdravotní nezávadnosti a hygieny týče. Veškeré problémy byly vždy bezodkladně vyřešeny. Jamie zaměstnává dva specialisty na bezpečné stravování, kteří neustále pečují o dodržování nejvyšších standardů.“

Nezbývá než doufat, že stížností na Oliverovy italské restaurace bude čím dál tím méně.

Milan Kocourek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme