V Turíně začíná salon chuti, který je věnovaný gastronomickým specialitám

V Turíně dnes začíná osmý salon chuti. Salone del Gusto nebo také slow food je věnovaný nejrůznějším gastronomickým specialitám, včetně vín. Až do příštího pondělí bude možné ochutnávat pochoutky ze všech italských regionů. Turínský salon je důležitým místem setkání pro odborníky a obchodníky. Příjemným zážitkem může být ale i pro každého milovníka italské kuchyně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gastronomické speciality (ilustr. obr.)

Gastronomické speciality (ilustr. obr.) | Foto: Michal Moučka

Slow food je nová gastronomická tendence, opak fast foodu. Tedy žádná rychlá příprava a konzumace jídla, žádné mražené pizzy ohřáté v mikrovlnné troubě nebo hamburgery.

Slow food znamená dát si čas na přípravu i na vychutnání jídla, objevovat trpělivě krajové speciality i nové kuchyně, upřednostňovat biologické potraviny i způsoby produkce únosné pro přírodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turín.mp3

Salon chuti je rozdělen do tří pavilonů. Dva pavilony jsou věnované italským regionální gastronomickým specialitám, jeden pavilon gastronomii různých zemí pěti kontinentů.

Jsou tam stánky s jídly, která v různých zemích prodávají pouliční prodavači, v Itálii jsou to například zvláštní placky se šunkou, typické pro oblast Emilia Romagna, ale zastoupena je řada dalších zemí, například Čína, Etiopie nebo Kazachstán.

Návštěvníci na salonu najdou i prastaré, ve středověku pěstované druhy pšenice, zvláštní drobnou kukuřici, která se pěstuje v Toskánsku anebo luštěniny, které se téměř vytratily z našich jídelníčků jako hrachor, ale také medy a sýry.

Velká pozornost se letos věnuje zahrádkám. Zahrádkářské totemy by měly sloužit pro balkony ve městech. Pěstují se bylinky jako rozmarýn, šalvěj, bazalka a další. Bylinky, které se v italské kuchyni používají hodně a měly by se prý používat víc.

Vystavuje se tu na dva tisíce nejrůznějších vín z celého světa. Každý den pořádají lekce o víně a lekce sommeliérské, kde lektoři naučí návštěvníky vychutnat si plně skleničku vína.

Vědunka Lunardi, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme