Ve slovenské Turcové se koná světový šampionát ve vaření halušek
Plné hrnce brynzových halušek provoněly středoslovenskou vesničku Turcová, kde probíhá Mistrovství světa ve vaření a pojídání oblíbené slovenské pochoutky. Soutěžící mají za úkol připravit chutné halušky ze dvou kilogramů oloupaných brambor. Loňskému vítězi se to podařilo za 13 minut.
Ze dvou kilogramů brambor uvařilo vítězné družstvo tři a půl kilogramu halušek. Zároveň je však muselo okamžitě spořádat, což čtyřem lidem trvalo dalších 75 vteřin. Vařením halušek o závod se místní lidé baví už 13 let, rozhodujícím kritériem jsou podle pořadatele Milana Holáka tradice a kvalita.
"Klasicky strouháme brambory, halušky házíme do vody rukama a používáme čerstvou nepasterizovanou brynzu, žádné chemikálie," řekl pořadatel.
Brynzové halušky patří mezi nejtypičtější pokrm na středním Slovensku a nabízejí ho všechny restaurace, je to jídlo jednoduché a levné. Haluškových slavností v Turcové se jako obvykle účastní i družstvo z Moravy, jeho členové odjíždějí obvykle bez medailí, ale pravidelně sytí.