Ve Slovenském Grobu začíná sezóna pečených hus
Ode dneška začíná sezóna pečených hus ve vesničce Slovenský Grob nedaleko Bratislavy. Speciálně vykrmené husy pečou vesničané zásadně v hliněných nádobách a na vyhlášenou lahůdku se sjíždějí lidé ze širokého okolí. Slovenský Grob leží v Malokarpatské vinařské oblasti, a tak v tuto dobu lidé zapíjejí husu především burčákem.
Tajemství dobře upečené husy se neskrývá jenom v hliněném pekáči, ale především v krmivu. Husy dostávají zásadně jenom kukuřici, žádné šišky jako v Čechách, říká hostinská Anna Jajcayová. "To je ta pravá chuť husy, protože když to krmíte kukuřicí, tak husí játra mají žlutou barvu, jinak jsou červené, a není to ono," prozradila hostinská.
Dříve chovala husy každá rodina. Dnes je však kuchaři nakupují z domácích farem na jižním Slovenku. Přesto místní husacina patří mezi nejvyhlášenější lahůdky pod Malými Karpaty a její věhlas už přesáhl hranice, říká mladík z Brna. "Nás sem přijela parta 14 lidí, snědli jsme tři husy, kus štrůdlu a pak jsem jeli koštovat místní vínko," doplnil.
Pečené husy živí velkou část Slovenského Grobu, na 1500 lidí tu připadá 24 restaurací.