Ve Slovenském Grobu začíná sezóna pečených hus

Ode dneška začíná sezóna pečených hus ve vesničce Slovenský Grob nedaleko Bratislavy. Speciálně vykrmené husy pečou vesničané zásadně v hliněných nádobách a na vyhlášenou lahůdku se sjíždějí lidé ze širokého okolí. Slovenský Grob leží v Malokarpatské vinařské oblasti, a tak v tuto dobu lidé zapíjejí husu především burčákem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pec na husy | Foto: Ľubomír Smatana

Tajemství dobře upečené husy se neskrývá jenom v hliněném pekáči, ale především v krmivu. Husy dostávají zásadně jenom kukuřici, žádné šišky jako v Čechách, říká hostinská Anna Jajcayová. "To je ta pravá chuť husy, protože když to krmíte kukuřicí, tak husí játra mají žlutou barvu, jinak jsou červené, a není to ono," prozradila hostinská.

Dříve chovala husy každá rodina. Dnes je však kuchaři nakupují z domácích farem na jižním Slovenku. Přesto místní husacina patří mezi nejvyhlášenější lahůdky pod Malými Karpaty a její věhlas už přesáhl hranice, říká mladík z Brna. "Nás sem přijela parta 14 lidí, snědli jsme tři husy, kus štrůdlu a pak jsem jeli koštovat místní vínko," doplnil.

Pečené husy živí velkou část Slovenského Grobu, na 1500 lidí tu připadá 24 restaurací.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme