Vína ze severu Čech zachutnala i Evropanům v Bruselu

I na severu Čech se rodí dobré víno. To mělo být základní poselství, se kterým do Bruselu přijeli zástupci Cechu českých vinařů a Ústeckého kraje. Vína z Litoměřicka a Žernosecka prezentovali v secesním Pražském domě v centru belgické metropole. Ochutnali je diplomaté a úředníci z evropských institucí se sídlem v Bruselu. Jak zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák, mnozí byli překvapení, že se i u nás dělá tak dobré víno.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno | Foto: Hana Hikelová

Belgičanovi, panu Rafaelovi z Lovaně, rulandské bílé z Žernosek chutnalo. Prý moc. Přiznal, že ani netušil, že se v části Evropy, kde leží Česko, vůbec víno pěstuje. V Belgii se většinou pije francouzské, německé, španělské nebo lucemburské. Vína z Ústeckého kraje byla pro většinu návštěvníků "wine party" v Pražském domě příjemným překvapením. K jednotlivým vzorkům dostali i výklad znalců z Cechu českých vinařů.

"Rulandské šedé, pinot gris. Odrůda, která v poslední době zaznamenává opravdu mohutný vzestup. Zákazníky je takřka milována," představil jeden z ochutnávaných vzorků člen předsednictva Cechu Vladimír Šuhájek. Že jde o opravdového odborníka, který vínu rozumí, potvrdil jen velmi skromně: "Já víno dělám jenom 43 let a mám pocit, že tomu trošku začínám rozumět."

Podle tajemníka Cechu Stanislava Rudolfského nedělají dobré víno jen kvalitní půda a klimatické podmínky: "Výslednou podobu mu dává člověk a jeho práce na vinohradu a ve sklepě. Vinař víno nevyrábí, on ho skutečně vytváří. To se na kvalitě vína projeví." Víno navíc podle Rudolfského není jen alkoholickým nápojem, ale přináší člověku i duševní vzpruhu: "Víno by mělo sloužit k obveselení duše, ale vždy si musíme uvědomit, že má i duchovní rozměr."

Pro pana Ivana ze slovenského zastoupení při Evropské unii je víno koníčkem. Píše také vlastní vinařský blog "vinovino.sk". Možná se hodnocení vín z Ústeckého kraje objeví i tam. "Zvlášť výjimečný byl tramín, který byl i poměrně dost alkoholický. Měl více než 15% alkoholu. Přesto to bylo velmi vyrovnané víno s krásnou barvou. To dnes u mě byla jednička."

Vína z Ústeckého kraje tedy při bruselské ochutnávce obstála se ctí a troufám si říct, že dokonce mají šanci uchytit se na zdejším trhu.

Přečtěte si také:
S Českým rozhlasem Brno po vinařských stezkách
Vinařův rok aneb nenudí se mostecký vinař Ivan Váňa v zimě?
Tuzemští vinaři mohou žádat o dotace z EU
Do Maďarska za tokajským vínem
Budou pít Francouzi moravské víno?

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme