Vinaři pod Malými Karpaty stočili ledové víno
Loňská úroda révy ve střední Evropě byla nad míru výtečná, proto se vinaři pustili i do výroby ledového vína. Ovšem počasí pěstitele zaskočilo, žádné velké mrazy nepřišly. Se štěstím a trochou trpělivosti se podařilo zachytit poslední mrazíky vinařům v podniku Vino Villa Rača na okraji Bratislavy.
"My jsme chtěli ukázat, že z Frankovky modré lze připravit jakékoliv víno od obyčejného jakostního, přes víno s přívlastkem, slámové a také ledové," říká ředitelka výroby Ingrid Vajcziková.
"Naše záměry vyšly, i když jsme ani nedoufali." Svrasklé hrozny sbírali vinaři před dvěma týdny, když teplota na vinohradu klesla pod minus 10 stupňů celsia. "Minimum na sběr je minus 7 stupňů," doplňuje ředitelka.
Slušný výsledek i přes nepřízeň počasí očekává sklepmistr Kamil Gajdošík. "Chceme, aby lidé věděli, že i v Rači, která je proslavená Račanskou frankovkou, dokážeme vyrobit lahodné ledové víno."
Vinaři získali v přepočtu na jeden hektar 320 litrů moštu. Kdyby sklidili stejné množství hroznů na podzim, vyrobili by více než 20násobné množství vína. To se podle Ingrid Vajczíková musí odrazit i na ceně. Dnes si nejsem úplně jistá, ale cena se bude pohybovat kolem 500 korun. A sklepmistr doplňuje: "Ovšem za třetinku!"
Dozrávající ledové víno na keřích vinné révy bylo přikryté hustými sítěmi, a to nejenom kvůli ptákům, mračí se sklepmistr Gajdošík. "Především kvůli lidem, museli jsme tam mít i strážníky. Co není přivázané, tak pobertové ukradnou."
Není mi moc jasné, k čemu mohou být lidem malé scvrklé bobule, které ze všeho nejvíc připomínají přemrznuté hrozinky. "Snad si to doma lisovali nebo z toho dělali štrúdl, co já vím," přemýšlí sklepmistr.
Ledové víno bude pár měsíců kvasit a zrát v nerezových plovoucích cisternách a na stůl se dostane až před Vánoci. "Bude to lahůdka, cukernatost se po korekci dostala až na 31,5, přitom norma je 27," říká pyšně sklepmistr.
Ledové víno z Račanské frankovky je husté, výrazně sladké a voní po vlašském ořechu. "Je určené tak na ochutnávku, jako desert, v podstatě dát si jenom pár doušků," říká nad sklenkou zatím ještě velmi čerstvého a výrazně sladkého ledového burčáku Ingrid Vajczíková.