Vinaři pod Malými Karpaty stočili ledové víno

Loňská úroda révy ve střední Evropě byla nad míru výtečná, proto se vinaři pustili i do výroby ledového vína. Ovšem počasí pěstitele zaskočilo, žádné velké mrazy nepřišly. Se štěstím a trochou trpělivosti se podařilo zachytit poslední mrazíky vinařům v podniku Vino Villa Rača na okraji Bratislavy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lahve s vínem | Foto: Ľubomír Smatana

"My jsme chtěli ukázat, že z Frankovky modré lze připravit jakékoliv víno od obyčejného jakostního, přes víno s přívlastkem, slámové a také ledové," říká ředitelka výroby Ingrid Vajcziková.

"Naše záměry vyšly, i když jsme ani nedoufali." Svrasklé hrozny sbírali vinaři před dvěma týdny, když teplota na vinohradu klesla pod minus 10 stupňů celsia. "Minimum na sběr je minus 7 stupňů," doplňuje ředitelka.

Slušný výsledek i přes nepřízeň počasí očekává sklepmistr Kamil Gajdošík. "Chceme, aby lidé věděli, že i v Rači, která je proslavená Račanskou frankovkou, dokážeme vyrobit lahodné ledové víno."

Vinaři získali v přepočtu na jeden hektar 320 litrů moštu. Kdyby sklidili stejné množství hroznů na podzim, vyrobili by více než 20násobné množství vína. To se podle Ingrid Vajczíková musí odrazit i na ceně. Dnes si nejsem úplně jistá, ale cena se bude pohybovat kolem 500 korun. A sklepmistr doplňuje: "Ovšem za třetinku!"

Dozrávající ledové víno na keřích vinné révy bylo přikryté hustými sítěmi, a to nejenom kvůli ptákům, mračí se sklepmistr Gajdošík. "Především kvůli lidem, museli jsme tam mít i strážníky. Co není přivázané, tak pobertové ukradnou."

Není mi moc jasné, k čemu mohou být lidem malé scvrklé bobule, které ze všeho nejvíc připomínají přemrznuté hrozinky. "Snad si to doma lisovali nebo z toho dělali štrúdl, co já vím," přemýšlí sklepmistr.

Ledové víno bude pár měsíců kvasit a zrát v nerezových plovoucích cisternách a na stůl se dostane až před Vánoci. "Bude to lahůdka, cukernatost se po korekci dostala až na 31,5, přitom norma je 27," říká pyšně sklepmistr.

Ledové víno z Račanské frankovky je husté, výrazně sladké a voní po vlašském ořechu. "Je určené tak na ochutnávku, jako desert, v podstatě dát si jenom pár doušků," říká nad sklenkou zatím ještě velmi čerstvého a výrazně sladkého ledového burčáku Ingrid Vajczíková.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme