Za EHEC zřejmě můžou luštěninové klíčky, potvrdit to mají testy
Němečtí experti pravděpodobně objevili zdroj bakterie EHEC. Namísto okurek míří podezření na luštěninové klíčky. Definitivní testů výsledky by měly být známy dnes.
Podle dolnosaského ministra zemědělství Lindemanna vše nasvědčuje tomu, že bakterie se rozšířila z dolnosaské biologické farmy v okrese Uelzen. Zdrojem smrtelné bakterie by mohla být směs 18 klíčků, mimo jiné fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček.
Dolnosaská farma směs dodávala do restaurací a dalších podniků především v severním Německu. Podnik už zastavil provoz a produkt byl stažen z trhu.
Aktuální informace o pátrání po zdroji nákazy nebezpečnou střevní bakterií shrnula pro Ranní Radiožurnál německá zpravodajka ČRo Klára Stejskalová.
Saláty firmy byly dodávány i do restaurace v Lübecku, kde se nakazilo 17 lidí, a o které se během víkendu mluvilo jako o horké stopě.
Podle odborníků existují dvě možné příčiny, jak se nákaza k zeleninovým a luštěninovým výhonkům dostala. Jednak, že bakterie přišla už v sadbě pocházející z Dálného východu anebo od dobytka, který byl chovaný vedle.
Odborníci z Institutu Roberta Kocha, který zaštiťuje všechny výzkumy, jsou poněkud zdrženliví. Podle nich existuje několik horkých stop. Ale zatím žádná definitivní.
Počet onemocnění se v Německu zpomaluje. Přesto v tuto chvíli úřady evidují přes 620 lidí trpících hemolyticko-uremickým syndromem, při kterém hrozí selhání ledvin, 21 lidí na nákazu nebezpečnou bakterií zemřelo.