Žinčica je horalská viagra, vychvalují své dílo bačové z polské strany Tater

Oštěpek není výhradně slovenskou záležitostí. V malé salaši pod polskými Tatrami vyrábí skupina čtyř bačů ten nejlepší polský oštěpek. Poláci by řekli oscypek. V téměř provizorních podmínkách vzniká tradiční uzený sýr, který kupují i ty nejlepší polské restaurace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba oštěpku | Foto: Petr Vavrouška

Bača Juzef si prozpěvuje v salaši pod Tatrami. Má hodinu čas, než začne s ostatními vyrábět oštěpek.

„Teď musím umýt vědra po dojení ovcí a za chvíli se na to vrhneme. Máme zhruba 500 ovcí, a ty musíme dvakrát denně podojit. Ráno a večer pak děláme sýr,“ říká bača Wladek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije bačům pod polskými Tatrami, zjišťoval zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Petr Vavrouška

Aby šla bačům práce dobře od ruky, poslouchají ve své salaši speciální rádio pro horaly, které vysílá ze Zakopaného.

Recept má každý bača svůj a dědí se z generace na generaci.

„Otec pásl ovce, já i můj bratr v tom pokračujeme a už jsem k tomu přitáhl i syna. Je to rodinná tradice,“ říká majitel salaše Wladyslaw Kalimowski. Jeho práce je pro něj závislostí: každý podzim si říká, že toho už nechá, ale přijde jaro a všechny plány se opět točí kolem ovcí.

Výroba oštěpku
Ovčí mléko, které se smíchá s kravským, se nejdříve přecedí přes plátno do dřevěné kádě. Následně se dodá syřidlo a hodinu se počká. Ze vzniklé sýrové hmoty se pak vymačká syrovátka. Sýr se poté hodí do horké vody, následně do formy a nechá na jeden den v solném nálevu. Nakonec se 2–3 dny udí přímo v salaši.

Předností práce venku je ale více.

„Slunce, Tatry, ovce, zpívání – co víc k životu potřebujete. Je to takový cikánský styl života: pořád v dýmu a u ohně,“ shrnuje Juzef.

Bačové popíjejí také vedlejší produkt při výrobě sýra, kyselou žinčici čili syrovátku okapanou ze sýrové hmoty. Říkají, že účinky má jako viagra.

„Prodáváme naše oštěpky přímo zákazníkům tady na salaši, na žádné trhy nejezdíme. Máme takový odbyt, že to nepotřebujeme,“ chválí si bača Waldek a obsluhuje pána, který si právě přišel pro svůj sýr. Kupuje ho pravidelně pro své známé do Spojených států, kterým se po oštěpcích stýská.

Petr Vavrouška, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme