alergen

Některé restaurace špatně označují alergeny, nezkoumají totiž složení surovin

| ČTK |Zprávy z domova

Provozovatelé středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení chybují v poskytování informací o alergenech. Kontroloři středočeské Krajské hygienické stanice zjistili nesprávné značení alergenů při kontrolách v prvních dvou měsících roku ve 14 procentech případů. Ve čtyřech případech hygienici odhalili v prostorách stravovacích zařízení hlodavce. Vyplývá to ze zprávy o činnosti, kterou Krajská hygienická stanice zveřejnila v pondělí.

| ČRo |Zprávy z domova

Restaurace a stánkaři nesprávně značí alergeny, chybovala zhruba pětina kontrolovaných

Některá stravovací zařízení chybují při označování alergenů nebo je neuvádějí vůbec. Odhalily to kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Povinnost zveřejnit alergeny v pokrmech mají od loňského prosince nejen restaurace, ale třeba i stánkaři u rychlých občerstvení nebo kuchaři ve školních jídelnách. Špatně označené jídlo může ohrozit zdraví nebo život lidí s potravinovou alergií.

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Potravinářská inspekce chystá plošnou kontrolu, restauracím hrozí pokuty

Už tři měsíce mají restaurace povinnost uvádět alergeny, které obsahují nabízená jídla. Jenže řada podniků se tomu vyhýbá nebo na přítomnost mouky, vajec či ořechů upozorňuje nesprávným způsobem. Potravinářská inspekce proto chystá plošnou kontrolu. A její pracovníci varují, že pokud zjistí nedostatky, mohou rozdat až desetimilionovou pokutu.

|Jaroslav Gavenda, Zuzana Švejdová |Zprávy z domova

Obaly potravin a jídelní lístky v restauracích musí uvádět alergeny

Restaurace musí od dnešního dne uvádět na jídelních lístcích alergeny v podávaném jídle. Nařízení Evropské unie ale platí i pro stánkaře s rychlým občerstvením nebo třeba školní jídelny. Mění se také obaly potravin, text na nich teď bude větší a přehlednější. Pro pohostinství je to největší změna v zákonech za posledních deset let.

Jídelní lístky budou muset povinně obsahovat informace o vybraných alergenech

|Zuzana Švejdová |Zprávy z domova

Pohostinství už brzy zažije největší změnu za posledních deset let. Majitelé restaurací, stánkaři u rychlých občerstvení, ale i kuchaři ve školních jídelnách přepisují jídelní lístky. Vyžádala si to Evropská unie v nařízení, které začne platit od 13. prosince. Podniky, které prodávají jídlo, podle něj musí uvádět alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech. Novinka ulehčí výběr hlavně alergikům a celiakům. Nějakým druhem potravinové alergie trpí víc než třetina populace.

|Helena Šulcová |Zprávy z domova

Restaurace budou muset uvádět alergeny v jídlech

Tuzemské restaurace budou muset nově na jídelním lístku uvádět alergeny v jídlech. Tedy látky, které lidem nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Uvádějí to Hospodářské noviny. Podle deníku jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do Evropské unie před deseti lety. U jídel s nejasným názvem pak budou muset hospody uvést, co pokrm obsahuje.