Z ovoce se mezi to našemu tělu nejprospěšnější řadí třeba černý rybíz. Bobulovité ovoce totiž mívá nejméně cukru a obsahuje nejvyšší množství takzvaných fytochemikálií.
V některých jídlech pro bezlepkovou dietu od plzeňské firmy Adifit našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce vysoké množství lepku. Firma distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí. Společnost, které teď hrozí pokuta, nařčení odmítá.
Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je nepříjemná a hlavně drahá nemoc. Léčit se dá jen bezlepkovou dietou, za kterou ale pacienti zaplatí až desetkrát víc než za běžnou stravu a zdravotní pojišťovny na ni přispívají jen málo. Přitom lidí s touto diagnózou v posledních letech přibývá. Podle statistik pojišťoven a lékařů je to v současné době zhruba jeden nemocný na 200 obyvatel.
Svaz pacientů navrhuje, aby zdravotní pojišťovny hradily pacientům s celiakií bezlepkovou stravu až do výše 12 tisíc korun ročně. Jak dnes uvedla senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková, tento návrh už je předjednaný s ministrem zdravotnictví.
Každý měsíc dá pacient s celiakií - tedy nesnášenlivostí lepku - za jídlo o tři tisíce korun víc ve srovnání se zdravým člověkem. Dieta je přitom pro celiaky jediným lékem. Musí nahradit mouku bezlepkovou směsí, víc zaplatí i za těstoviny nebo sladkosti. První bezlepkový den v České republice je právě dnes.
Přibývá dospělých - dokonce i seniorů - kterým lékaři poprvé v životě oznámí, že mají alergii na lepek. Nejčastěji se sice nemoc odhalí v dětství, ale někteří pacienti mají léta různé potíže, než se na ni přijde. V Česku se počet nemocných odhaduje na padesát tisíc, ale diagnózu prý zná jenom asi desetina.
Plánované zvýšení DPH děsí lidi, kteří potřebují bezlepkovou dietu. Potraviny bez lepku jsou už teď drahé a celiaci za ně dají o tři tisíce korun měsíčně víc než ostatní. A teď se bojí toho, že budou platit ještě o tisícovku víc.
Sehnat bezlepkové potraviny je hlavně v menších městech velký problém. Lidí trpících celiakií přitom stále přibývá. Jsou odkázaní pouze na jídlo, které neobsahuje ani stopu pšenice, ječmene, žita nebo ovsa. Sdružení Celia proto začalo v Liberci a v Jablonci nad Nisou pořádat pravidelné semináře, na kterých si takto postižení lidé mohou vzájemně poradit.
Čerstvě upečený chleba. I mnozí gurmáni říkají, že není větší pochoutka. Jenže v Česku stále přibývá lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud se chleba nenaučí péct doma, jsou odkázáni na trvanlivé jídlo, které je k dostání v některých obchodech. Celiaci v Ostravě mají štěstí - ve městě funguje bezlepkový pekař. Jenže radnice mu chce radikálně zvýšit nájem.