Burčák

Burčák v textech na iROZHLASU

|Jaroslav Skalický |Ekonomika

Úroda hroznů je letos průměrná. Kvalitu ovlivní počasí v příštích dnech

Vinaři slaví novou úrodu vína. Vinobraní mají tento víkend ve Znojmě, Mikulově, Uherském Hradišti, ale třeba i na vinici sv. Kláry v Praze -Troji. Sklizeň raných odrůd už běží naplno, vinaři teď s obavami obracejí oči k obloze. Deště totiž kvalitu vína ohrožují. Přitom právě zářijové počasí je pro hrozny klíčové.

|Marína Dvořáková, Martina Pelcová |Regiony

Druhý víkend v září patří na jižní Moravě tradičně vínu. Mikulov i Znojmo hostí vinobraní

Desetitisíce kelímků s burčákem rozdají jihomoravští vinaři během tohoto víkendu v Mikulově a Znojmě. Konají se tam totiž tradiční vinobraní, na která přijíždějí fanoušci vína ze všech krajů republiky. Pořadatelé Pálavského vinobraní v Mikulově s napětím čekají, zda se letos podaří pokořit rekord a vypije se během třídenního programu víc než loňských devadesát hektolitrů burčáku.

Potravinářská inspekce začala kontrolovat prodejce burčáku

|Zuzana Plíšková |Regiony

Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměstnávají kontroly prodejců burčáku. Prověřují při nich zejména, zda pod tímto názvem prodávají stánkaři skutečně částečně zkvašený mošt z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. To prokáže laboratorní analýza.