Botanik Roman Pavela zkoumá takzvané adaptogeny. „To jsou rostliny, které si umí povídat s naší stresovou cestou a usměrňují množství kortizolu v krvi, abychom nebyli příliš stresovaní,“ vysvětluje.
Pokročilé české gastronomické koncepty si kromě lokálnosti zakládají na exkluzivních surovinách. Díky tomu se dá provozovat ekologická farma v tak malém měřítku, jako je ta Lesných.
Olomoučtí vědci se podílejí na záchraně ohrožených druhů léčivých rostlin v Jihoafrické republice. Vyvíjejí speciální látky z rostlinných hormonů. Díky nim rostliny ve sterilním prostředí rychle vyrostou a daří se jim i ve volné přírodě. Olomoučtí výzkumníci přispěli k záchraně už zhruba deseti druhů rostlin.
Sběrači bylin na Vysočině v těchto dnech trhají a suší. Diviznu, třezalku nebo lipový květ nosí do výkupen a vylepšují si tak domácí rozpočet. Třeba v Havlíčkově Brodě každý týden odevzdává plné pytle voňavých květů kolem 40 lidí.
Pěstování léčivého kotvičníku brala Štěpánka Janoutová ze Sedlecka na Rokycansku jen jako přivýdělek na mateřské. Začínala s ním na zahradě rodinného domu. Během osmi let se ze záliby stala obživa pro celou rodinu a bylinná farma dokonce zaměstnává další lidi. Jak ale Štěpánka Janoutová přiznává, pěstování náročné byliny vůbec není jednoduché.