Cibule je důležitou ingrediencí při přípravě mnoha jídel. Nechybí v žádné kuchyni, navíc je plná zdravých látek a vitamínů. Průměrný Čech ročně spořádá asi 10 kilogramů cibule. Není divu.
Desítky let se americký šlechtitel rostlin Rick Watson snažil vypěstovat cibuli, při jejímž zpracování nebudete brečet, i když jste si nenasadili „proticibulové“ brýle.
Viníkem je sucho, kvůli kterému byla loňská úroda zhruba o pětinu nižší. Většina zboží se proto musí dovážet. Ceny zeleniny navíc táhnou nahoru inflaci.
Zelenina v obchodech výrazně zdražila. Loni touto dobou stála podle údajů Českého statistického úřadu o třetinu méně. Zelináři to vysvětlují loňským suchem a neúrodou.
Někteří lidé cibuli před krájením dávají na chvíli do mrazničky, další si k tomu berou svíčku, potápěčskou masku nebo větrák. A najdou se i tací, kteří se snaží tuto zeleninu krájet pod vodou.