„S jídlem naše tělo přichází do kontaktu denně, něco z toho, co zkonzumuje, v nás zůstává, něco vypouštíme ven. Přijde mi, že to je dost velká odpovědnost,“ říká farmář.
Zahrada kulturního domu Střelnice v Táboře hostí v neděli festival Naše chutě. Návštěvníci se tam mohou potkat s majiteli místních restaurací i farmáři z blízkého okolí, kteří představí svou produkci.
V přírodní rezervaci Dubno u České Skalice budují manželé Hovádkovi malou ekologickou farmu. Své sídlo tam přesunul také spolek Živá voda, který se aktivně zasazuje například proti těžbě břidlicových plynů. Už měsíc tam pracují dva mladí lidé z Evropské dobrovolné služby, kteří se teď učí starat o zvířata.
Farmáři Dvorských z Olešenky nedaleko Přibyslavi si dnes jako dvacátí převezmou putovní Bartákův hrnec. Jde do prestižní cenu nejlepšího ekozemědělce, jejímž smyslem je propagace biopotravin a šetrného zemědělství.
Spotřeba vajec v Německu stoupá. V současnosti spořádá každý Němec v průměru 214 vajíček ročně. Rekordní poptávka je právě o Velikonocích. A zdá se, že na tom nic nezměnil ani dioxinový skandál, který otřásl důvěrou zákazníků počátkem letošního roku.
Manželé Tomas a Claudia Notterovi se na začátku devadesátých let přestěhovali natrvalo ze Švýcarska na sever Polska. Neuměli ani slovo Polsky. Nikoho neznali. Měli jen velký sen. Mít vlastní ekofarmu. On vystudoval filozofii, ona historii. Dnes je živí prodej sýrů. Mají 7 dětí a všechny se cítí být Poláky. Farmáři si stěžují na jediné. Za celých 17 let neměli jediný den volna.