Nedělám si legraci. V nejtěžší fázi života a s malou nadějí na přežití se kvůli současné pandemii ocitla tři sta let stará kavárna Caffè Florian v Benátkách.
Řada šéfkuchařů tak neuveřejňuje předpisy na dietní pokrmy, které vaši postavu dostanou do loňských plavek. Půjdu s trendem a navedu vás na skvělý rýžový dort, který nebude tak velkým hříchem.
Loňský listopad jsem trávila ve svém druhém domově v anglickém Brightonu. Počasí bylo na pozdní podzim přívětivé, často totiž vykouklo slunce a mělo docela sílu.
Za 350 liber se můžete se těšit na ručně vylovené skotské ústřice v lastuře, paštičky z lístkového těsta s modrým humrem a rumové a vanilkové francouzské zákusky.
Každý má svůj zaručeně nejlepší bramborový salát. Ten je nostalgicky spojen s vánoční atmosférou tak pevně, že přijít s nějakým novým receptem vyžaduje určitou dávku odvahy.
Dobu předvánoční si lze krásně užít tím, že do darů předáte kus svého já a v souladu s trendem „home made“ připravíte laskominy a podělíte se o své výtvory.
Z kanceláří se lidé stěhují domů, ke stolům na tzv. home office. A to přináší i neskutečný rozmach rozvážkových služeb, dopravců všech kategorií a nákupů přes internet.
Je takovou celebritou, že když se řekne Diana, první nás napadne princezna, když se v Británii řekne Nigella, nepotřebujeme dodat příjmení, každý ví, o kom se mluví, což je opravdu dokonalé.
Nedávno jsem poslouchala tvorbu Petra Hapky. Mám ho ráda pro jeho hudbu, jeho klavírní projev i osobitý zpěv. A díky spolupráci s Michalem Horáčkem je pro mě každá jejich píseň zážitkem.
K řeči na halušky došlo doma, ani nevím jak. Oči mého Petra se zadívaly do dálky a současně zajiskřily. Byly plné vzpomínek a já se tyto vzpomínky pokusím přenést i na vás, stojí to za to.
Sama nemusím exportované svátky, které u nás nemají tradičně své místo. Na milost jsem ale vzala 31. říjen a tak trochu i celé období, během něhož se v anglosaských zemích slaví Halloween.
Kvašené potraviny zažívají comeback, a tak se rádi a s pokorou vracíme k tradičním přípravám uchování potravin, kysané zelí je jedním z nejzdravějších příkladů.
Dnešní doba upřednostňuje zdravou stravou, málo kalorickou a často i na úkor toho, že si na jídle pochutnáme. Jinak je to s králičím masem. Je chutné a způsob jeho chovu je hodně šetrný k přírodě.
Dali byste si radši řízek s bramborovým salátem, svíčkovou, nebo jen obyčejnou olivu bez pecky? A jak mohli umělci v průběhu století ovlivnit dnešní nárůst obezity?
Debata, která občas na pár chvil rozvíří internetové deníky a zase zapadne, než ji rozvíří nový impuls, třeba konflikt v restauraci. Abych se přiznala, já fotím, fotím jídla často.
Dnes se budeme věnovat švestkám, blumám a křížení plodů, protože právě spojení různých druhů nabízí kladné bonusy a je vítané. Začnu hybridem zvaným plumcot nebo také pluot.
Jestli jste nahlédli do knihy 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu, kanadského psychologa Petersona, předpokládám, že jste byli překvapení úvodní kapitolou s názvem Narovnej se a vypni hruď.
Zkoušela jsem různé gastromapy, ale ouha, v tomto kouzelném kraji se toho výjimečného urodilo vcelku méně. Nezbývá než vyrazit na průzkum a metodou pokus-omyl hledat, ptát se a možná i najít.
Pokud budete mít chuť vyrazit do Anglie, což vám doporučuji, zajděte si na nějakou vyhlášenou pochoutku do restaurace sami. Zatím ale přikládám recept na provensálské kuře jako z anglické hospody.
Je neděle ráno v Brightonu. Město je zatím ospalé, ale některé zahrádky u kaváren se začínají plnit a volná místa se už musí hledat. Mezi stoly jsou větší rozestupy.
Léto je čas borůvek. A s těmi se pojí i recepty, které si oblíbily už naše babičky. Vyzkoušejte například nepečený dort s čokoládovým krémem nebo rakouský trhanec s borůvkami.
Na stůl mi pokládají talíř s žemlovými knedlíky utopenými v husté omáčce z lišek. Pokrm sice nazývají „gulash“, ale je bez masa, přesto chutě jsou silné a kořeněné. Jsem v Korutanech.