karcinogeny

| ČRo, Martin Karlík |Člověk

Světová zdravotnická organizace zařadila některé uzeniny na seznam karcinogenů

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC, která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

|Martin Křížek, Marína Dvořáková |Člověk

Ze smogu je nejnebezpečnější jemný prach

Moravskoslezský kraj se opět dusí smogem, platí zde signál regulace. Signál upozornění platí v Ústeckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze. Lidské zdraví ovlivňuje zejména jemný polétavý prach, na který se vážou organické karcinogenní látky.

|Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek |Zprávy ze světa

Čínští vinaři mají problémy. Jejich výrobky obsahují karcinogenní látky

Čína uzavřela na třicet vinařství. Jejich majitelé totiž do vína přidávali chemické látky způsobující i rakovinu. Úřady zveřejnily alarmující zprávu v době, kdy se Číňané chystají na oslavy Nového roku. Nejlidnatější země světa se s problémy v potravinářském průmyslu potýká už léta, dosud největší skandál vypukl v roce 2008, kdy na následky požití kontaminovaného mléka zemřely 3 děti a dalších 300 tisíc muselo vyhledat lékaře.