kozí sýr

Podnikání v kozím byznysu láká stále víc lidí. Farmářů je v Česku zhruba 400

|Zuzana Švejdová |Ekonomika

Kozí mléko a výrobky z něj jsou v Česku stále populárnější. I díky tomu roste počet lidí, kteří se pouští do takzvaného kozího byznysu. Jen počet farmářů se za posledních pět let dokonce zdvojnásobil, dnes jich v Česku podniká okolo čtyř stovek. Z kozího mléka navíc těží i další firmy - v kosmetice nebo třeba v kojenecké výživě.

| mkp, Tomáš Mařas |Regiony

Zájem o kozí sýry roste i na českolipských farmářských trzích

Kozí sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Přestože mají svou charakteristickou chuť, okruh konzumentů se neustále rozšiřuje a prý mohou působit i jako prevence některých onemocnění. Odborníci ale varují, že při konzumaci čerstvého kozího sýra i mléka se vyplatí opatrnost.

| A.Rokosová |Příroda

Do Skryjí na Rakovnicku si jezdí pro domácí kozí sýry lidé z celého Česka

Teprve rok je ve Skryjích na Rakovnicku kozí farma. Pavlína Jirsová a její přítel Alexandr tu začali hospodařit a vyrábět kozí sýry loni v dubnu a už teď sem jezdí lidé z různých koutů Česka. Loni ani nedokázali poptávku uspokojit. Teď by chtěli na farmě vybudovat park, kde by návštěvníkům přiblížili, jak vypadá chov koz nebo třeba výroba sýrů.