máslo

Praha| |Petr Holub |Komentáře

Proč máslo ještě nezlevnilo

Máslo zdražují obchodníci, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Zároveň poskytl internetovému deníku iDnes analýzy, kde se píše, že obchodníci inkasují až 50 procent marží.

Praha| |Ivan Hoffman |Komentáře |Komentář

Jaká cena másla je normální?

Podle předsedy zemědělského svazu je cena 50 korun za čtvrt kila másla normální. Má pravdu za předpokladu, že je normální zdražení meziročně o 43 procent a že je normální až třicetiprocentní marže.

|Petr Holub |Komentáře |Komentář

Proč je máslo tak drahé?

Sehnat máslo pod 50 korun je prakticky nemožné, pokud se člověk nespokojí s menším balením nebo s náhražkami. Přesto dosud odpovědné instituce nenabídly vysvětlení, proč cena najednou vyrostla.

|Ondřej Houska, mka |Zprávy ze světa

Česko prohrálo u evropského soudu další spor o název pomazánkové máslo

Česko opět neuspělo ve sporu o název pomazánkové máslo. Tribunál Soudního dvora EU zamítl žalobu, prostřednictvím které se Česko snažilo zachránit označení „pomazánkové máslo“ jako zaručenou tradiční specialitu. Soudci tak potvrdili původní rozhodnutí Evropské komise, podle níž není možné výrobek nazývat máslem, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

|Ivan Mls, Tereza Bartůňková, Lucie Maňourová, Iveta Záleská |Zprávy z domova

V případě zákazu pomazánkového másla chtějí jeho výrobci dál bojovat

Čeští mlékaři dnes s napětím očekávají rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Ten jim buď zakáže, nebo povolí dále používat název „pomazánkové máslo“. Podle evropských norem totiž výrobky označené jako máslo musí mít nejméně 80 procent tuku a české pomazánkové máslo jich má jen 33.