Ceny jsou o 22,1 procenta nižší než v březnu 2022, kdy Souhrnný index potravin vystoupil na své dosavadní maximum. V červenci byl nejvýše za poslední dva roky, ale v září začal klesat.
„Letos jsme připravili 742 kilo masa, je to krkovice a bůček. Je to jenom solný roztok s česnekem, víc už nedokážeme. A plus 73 kilo sýra,“ přibližuje hlavní organizátor Jan Trojan.
Certifikát se uděluje vždy na dva roky a po uplynutí této doby si o něj musí výrobci znovu zažádat. Pro výrobce je to motivace dál udržovat vysoký standard.
Provozovateli prodejny lze za porušení legislativy uložit sankci až 50 milionů korun, uvedl v pátek v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
Podle současné unijní legislativy mohou být pro rostlinné produkty používány termíny související s masem, pokud obal jasně uvádí, že je potravina vyrobena výhradně z rostlin.
Polská média na počátku dubnu informovala o případu, kdy v pohoří Bieszczady medvědice napadla v lese turistu, který se přiblížil k ní a jejím dvěma mláďatům. Muž útok přežil.
Každý, kdo by chtěl medvědí maso odprodat dále, si musí požádat o vydání takzvaného certifikátu CITES, který zaručí, že jedinec byl legálně uloven a umožní prodávat hotová jídla z tohoto masa.
Opatření proti nákaze slintavkou a kulhavkou se postupně rozvolňují. Veterinární správa od neděle ruší zákaz dovozu zvířat, především ovcí, koz, prasat či skotu ze Slovenska a Maďarska.
„Za dvě a půl hodiny jsme měli za úkol maso zbourat, nachystat a připravit z toho pult pro zákazníka, aby to bylo co nejbarevnější,“ přibližuje Monika Remeš průběh řeznické soutěže.
V jarním období z konců větví jehličnanů vyrůstají nádherně světle zelené svěží výhonky nového jehličí. V tradiční kuchyni jsou ceněné pro své aromatické a léčivé vlastnosti.
Koprová omáčka je typickým příkladem a neoddělitelnou součástí české kulinářské tradice, která se vyvíjela po staletí. Název pochází od slova kopr, klíčové ingredience.
Ceny obilovin se loni snížily o 13,3 procenta a zaznamenaly druhý výrazný pokles z rekordu, na kterém se ocitly v roce 2022. Ceny cukru klesly o 13,2 procenta.
Ochutnala jsem terrinu z divokého králíka a pečenou koroptev. Při jídle mi neustále vrtala hlavou otázka: Proč Češi konzumují zvěřinu tak málo, když představuje jak kvalitní, tak chutnou surovinu?
Velká hospodářská krize přispěla ke vzniku nového typu gastronomie, která byla cenově dostupná pro masy a přizpůsobená ekonomickým podmínkám. Tento vývoj přinesl trendy, které přetrvaly do dneška.
Rozhodnutí soudu je v rozporu s předpisy ve Francii, kde zákony přijaté v letech 2022 a 2024 brání používání výrazů jako „steak“, „řízek“ nebo „šunka“ u výrobků rostlinného původu.
Podle jeho rozhodnutí nemůže členský stát Evropské unie zakázat používání obvyklých výrazů k označení výrobku, když pro něj neexistuje alternativní název.
Zvířata budou utracena v přírodních parcích a regionech, kde podle úřadů počet zvířat převyšuje zásoby vody a kapacitu pastvin. Jižní Afrika se potýká s nejhorším suchem za poslední desetiletí.
Ke zranění přispěla skutečnost, že rituální podřezávání neprovádějí profesionální řezníci. Muslimové při tomto svátku porážejí zvířata, často ovce či kozy, většinu masa darují chudým.
Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitickým onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny.
Prodej norimberských grilovaných klobás sahá do první poloviny 14. století. O sto let později se na tržišti objevují dva stánky specializované na prodej dnes vyhlášených klobásek.
Skupina vědců zkoumala dva druhy velkých krajt po dobu 12 měsíců na farmách v Thajsku a Vietnamu a zjistila, že jejich chov je efektivnější než chov jiných hospodářských zvířat.