Impulsem k napsání této gastroglosy byl New York. Před pár týdny jsem se v New Yorku ubytovala v hotelu, který je jen pár minut od této vyhlášené newyorské „stejkárny“.
Luboš Sedláček si odváží srnku, která má necelých 11 kilogramů. Rozporcovat si ji musí sám. „Je s tím trošku víc práce. Ale je to zase vykoupeno tím, že to není tak drahé,“ těší ho.
Strach ze změny klimatu má většina Čechů. Je ochotná vyměnit pro dobro planety způsob dopravy, jiné ústupky by dělali navzdory strachu z klimatické katastrofy jen někteří.
„Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Míra obezity v Česku roste a přesahuje už 19 procent,“ říká doktorka.
„Odebíráme odpad z jatek, který by se normálně vyhodil. Izolujeme z něho buňky a v laboratoři jsme z toho schopni vytvořit masu, to znamená sval a tuk,“ popisuje Roman Lauš výrobu umělého masa.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. A řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno,“ věří úspěšný youtuber Jan Málek.
Nekula uvedl, že není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
Vítejte v Maastrichtu U starého pštrosa, kde jsem si užila báječného prostředí, jídla i pití. Restaurace je situovaná na náměstí Vrijthof a dům, ve kterém se nachází, tady stojí už od středověku.
Automat se objevil na nádraží loni v listopadu poté, co místní restaurace Soba Goro využila příležitost a na medvědí maso láká hosty jako na turistickou atrakci.
Lidé by měli dobrovolně zmizet. Měla by to být přirozená daň za dosavadní devastaci Země. Myslím to úplně vážně, aprílu navzdory. Co jsme, my lidé, za svou existenci světu, respektive přírodě, dali?
Je pochopitelné, že některé části světové populace potřebují snížit spotřebu masa. Ale zakazovat jíst maso podvyživeným dětem by byl zločin," říká kolumbijský ekolog.
My masu sbohem nedáváme, jíme ho jak o masopustu, tak po něm, a v éře blahobytu můžeme mít maso i několikrát denně. Jenže extrémní konzumace masa na celé planetě má fatální dopady.
V Carezze si měří uhlíkovou stopu – největší podíl emisí mají sněžné rolby a vytápění. Hned za tím je spotřeba masa. „Nejdůležitější je udělat z toho všeho denní rutinu,“ radí šéf střediska.
Agrární komora naopak samotné motto kampaně považuje za vhodně zvolené. „O chovu skotu je tu spousta nepravých mýtů a je třeba ty věci vyvracet,“ uvádí člen jejího představenstva Josef Diviš.
Akcie uranových těžařů zažívají renesanci, píše deník E15. A zájem o náhražky masa podle Hospodářských novin roste. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
Zvířata nám dělají radost, zahánějí samotu a u řady lidí jsou i jediným životním společníkem. Na druhou stranu chov velkého psa vyprodukuje tolik emisí jako 10 000 kilometrů ujetých ve voze typu SUV.
„Zvířata pro nás představují úsek přírody, svět, který máme pod kontrolou a můžeme ho regulovat,“ upozorňuje socioložka Tereza Vandrovcová, spoluautorka knihy Dotek zvířat.
Ceny potravin a zejména masa v posledních týdnech neustále rostou v důsledku ekonomické krize spojené s válkou na Ukrajině. Výrazně se ale dá ušetřit nákupem u prvovýrobců, tedy farmářů a zemědělců.
Zpracovatelé masa nyní za vepřové platí průměrně o 60 procent vyšší částky než v lednu. Zákazníci tak musí počítat s tím, že se brzy změní i cenovky na pultech obchodů.
Kauza se týká dílu soutěže z počátku ledna, kdy měli její účastníci za úkol připravit jídlo z masa kapybary, jelena, krokodýla a žraloka. Některé z druhů jsou v Ekvádoru chráněné.