Hovězí, které Aleph vyrábí laboratorně z buněk živých zvířat, se pokusí upravit podle chuti japonských spotřebitelů a též regulačních úřadů, řekl šéf izraelské firmy Didier Toubia.
Dnešní doba upřednostňuje zdravou stravou, málo kalorickou a často i na úkor toho, že si na jídle pochutnáme. Jinak je to s králičím masem. Je chutné a způsob jeho chovu je hodně šetrný k přírodě.
Ceny lihovin se zvýšily o 9,5 procenta, ceny piva o 3,7 procenta, nepatrně ovšem zlevnilo víno. Za maso zaplatili lidé o šest procent více, ovoce zdražilo téměř o čtvrtinu a cukr o 12 procent.
Jestli jste nahlédli do knihy 12 pravidel pro život: Protilátka proti chaosu, kanadského psychologa Petersona, předpokládám, že jste byli překvapení úvodní kapitolou s názvem Narovnej se a vypni hruď.
Po růstu v loňském roce, který byl vyvolaný prasečím morem v Číně a nedostatkem vepřového masa, to vypadá, že se začíná cena vepřového stabilizovat. Česko ale není v jeho produkci soběstačné.
Ve výběru z médií se ve středu dočtete, že devět zemí podle E15 zakázalo dovoz drůbežího masa a vajec z Česka kvůli ptačí chřipce. České teplárny podle Hospodářských novin chtějí přecházet na plyn.
Od začátku roku 2019 do konce října udělila veterinární správa pokuty za víc než 24 milionů korun. Podle úřadu je to skoro o 4 miliony víc než za stejné období roku 2018.
Situace se podle Státní veterinární správy zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun.
Vepřová kýta stála na začátku letošního roku průměrně 124 korun za kilo, v září už za ni zákazníci zaplatili téměř o 10 korun víc. Cena vepřové pečeně se pak od ledna zvýšila skoro o 13 korun.
Zatím jde jen o malé části, kterým se říká organoidy. Tak se označují zmenšené a zjednodušené verze orgánu vyráběné in vitro – tedy ve zkumavkách, mimo živočichy.
„Celý proces začíná tím, že zvířatům odebereme několik buněk – nemusíme je zabíjet. A tyto buňky krmíme živinami,“ popisuje pro Radiožurnál šéf vývoje společnosti JUST Vitor Santó.
Hamburgery z hrachového proteinu společnosti Beyond Meat vypadají jako tatarák. Jejich zastánci argumentují tím, že na výrobu je ve srovnání s běžným burgerem potřeba pouhé procento vody.
Diskusi rozpoutal ve středu poslanec Friedrich Ostendorff, když řekl: „Jsem pro zrušení snížené sazby DPH na maso a věnování ušetřených peněz na zlepšení životních podmínek chovných zvířat.“
Možná není daleko doba, kdy maso na našem talíři bude vyšlechtěné laboratorně, a tedy s minimálními škodami pro životní prostředí. Víc v reportáži Radiožurnálu.
Bioinženýři z britské Imperial College vyvíjí metodu, která má účinně bojovat s plýtváním jídla. O čerstvosti zboží by podle nich už brzy mohl informovat speciální obal na potraviny.
Většinou to byly chlazené produkty. Když testy bakterie odhalily, bylo už maso z Polska snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Podnikání České pošty, rozhovor s premiérem Andrejem Babišem a maso se značkou CZ. To jsou témata pátečního tisku, jehož přehled připravil Radiožurnál.
Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
Eurokomisařka pro obchod si ji vybrala do úzkého kruhu spolupracovníků. „Evropská komise je výkonný orgán. Navrhuje, ale nerozhoduje,“ přibližuje Jolana Mungengová v seriálu o Češích v Bruselu.
Někteří policejní šéfové získali prestižní titul MBA během několika dnů. Karlova univerzita chce přitvrdit v boji s plagiáty. Více v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.
Novináři se vydávali za farmáře a jatkám nabízeli nemocnou krávu, ležící a léčenou antibiotiky, tedy přesně takovou, kterou jatka podle unijních nařízení nesmějí převzít a zpracovat.
Polsko zatím písemné informace o nastavení nových pravidel Česku nedodalo. Mělo tak učinit do pondělí, Česko si pak chce polská opatření vyhodnotit a případně zrušit veterinární příkazy.