minipivovary

minipivovary v textech na iROZHLASU

|Tereza Janouškovcová Bartůňková, Eva Rajlichová, Simona Bartošová |Zprávy z domova

Místo ležáku plné pivo, místo 13° silné. Minipivovary chtějí změnit označování piv

Ministerstvo zemědělství uvažuje o změně značení piva. Podle plánované vyhlášky by přestala existovat jedenácti a dvanáctistupňová piva, a místo nich by si lidé objednávali piva plná. Piva nad 13 stupňů by se už nejmenovala speciální, ale silná. Změnu si přejí třeba minipivovary.

|Ľubomír Smatana |Regiony

Minipivovar v Chříči na Plzeňsku je zároveň chráněnou dílnou

Skoro každý týden přibude v Česku jeden minipivovar. Ovšem takový, jaký vyrostl letos v srpnu v Chříči na severním Plzeňsku, jinde nenajdete. Ve zděné peci pod kotlem topí metrovými poleny. Zaměstnávají osm klientů z ústavu sociální péče, takže pivovar je zároveň chráněnou dílnou a k tomu všemu provozují i muzeum nebo kino. A to má přitom obec Chříč zhruba dvě stě stálých obyvatel.

|Vojtěch Berger |Ekonomika

Slováci mají už dost europiva. Roste popularita minipivovarů

„Tohle už se nedá pít,“ říká si čím dál víc Slováků, když v hospodě odloží půllitr. A zakládají vlastní pivovary. Většina nejprodávanějších pivních značek na Slovensku patří zahraničním vlastníkům a piva se podobají jedno druhému. Scénář je podobný jako v Česku. Zákazníci znechucení takzvaným europivem začínají vařit pivo sami. Slovenské minipivovary měly oproti českým pomalejší nástup. V poslední době se jim ale daří.