pivovarnictví

|Ľubomír Smatana |Zprávy z domova

Pivovarníci lákají Čechy zpátky do hospod, odborníci na alkoholismus by pivo zdražili

Spotřeba čepovaného piva klesá, lidé raději popíjejí lahvové nebo z plastu. Ještě před pár lety vypili Češi šedesát procent vyrobeného piva v hospodách a zbytek doma. Dnes je to přesně obráceně. Pivovary chtějí tento trend zastavit a hledají různé způsoby, jak na to. Nabízí se ale otázka, proč by měli lidé chodit do hospod, když je Česko stejně první na světě ve spotřebě piva na hlavu. Nižší cena piva vadí i odborníkům na závislosti.

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Spodně kvašená 11° a 12° piva se budou i nadále označovat jako ležáky

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená piva se označí za „plná". Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu, oznámil prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Původně se zvažovalo označení „plné pivo" pro všechny jedenáctky a dvanáctky. Ministerstvo chce definitivní znění vyhlášky zveřejnit na začátku února.