Smysly inspektorů a laborantů Státní zemědělské a potravinářské inspekce musí být bystré. Jinak by nemohli pravdivě hodnotit potraviny. Každý z nich proto musí projít takzvanou základní senzorickou zkouškou. Úřad tuto zkoušku pro své nové zaměstnance pořádá právě v těchto dnech.
Vytvořit evropský systém pro odhalení šizených potravin požadují čeští výrobci. Chtějí tak předejít snižování kvality potravin, které hrozí kvůli zvýšené DPH a tlaku na cenu ze strany obchodních řetězců.
Prvních 15 tuzemských výrobců potravin může ode dneška označovat své produkty novým logem s českou vlajkou, který zaručuje, že pochází z domácích surovin. Dostaly je mlékárny, pekaři, zpracovatelé masa, ale i firma pěstující houby. Jsou mezi nimi jak malé rodinné firmy, tak velké společnosti, které zastávají přední místa na trhu. Stát tak podpořil domácí zemědělce a potravináře v jejich boji proti rostoucím dovozům potravin.
Potraviny vyrobené podle představ zákazníka musí obsahovat aditiva. Jinak by se zpracované suroviny musely konzumovat téměř okamžitě. Za civilizační choroby nemohou ani tak ‚éčka‘, jako spíše nezdravý životní styl, tvrdí zemědělský analytik Petr Havel.
Jídla ze živočišných surovin by měla být v malých restauracích nebo občerstveních bezpečnější. Jejich provozovatelé budou totiž muset úřadům nahlašovat každý příjem výrobků živočišného původu. V případě neplnění nařízení hrozí podle zemědělského analytika Petra Havla živnostníkům až likvidační sankce.