Situace se podle Státní veterinární správy zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun.
Většinou to byly chlazené produkty. Když testy bakterie odhalily, bylo už maso z Polska snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.
V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínské nemocnici podle jejího mluvčího hrozí sankce, její výše ještě není známa.
„Lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy.
„Čekáme, až nám polská strana pošle seznam opatření, ke kterým se zavázala, a až potom můžeme zrušit opatření mimořádných veterinárních kontrol,“ řekl Radiožurnálu ministr Miroslav Toman.
Podle Zbyňka Semeráda se jedná o ojedinělý a výjimečný případ. Doposud spíše zjistili případy nelegálních skladů – zboží bylo sice označeno, ale nalézalo se v nevhodných podmínkách.
Řidič dodávkového automobilu nebyl podle mluvčí schopen předložit řádně vyplněné průvodní doklady, a celníci navíc zjistili, že přeprava masa nebyla nahlášena inspektorům krajské veterinární správy.
„Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
„Část zemědělců mi říká napřímo: je třeba začít kontrolovat velmi pečlivě české pivo. Můžeme velmi pozorně zkontrolovat, jestli vždy odpovídá teplota a další parametry,“ řekl polský ministr.
Tři sta kilogramů hovězího masa z problematických polských jatek, kde mělo docházet k porážení a zpracování masa z nemocných krav, se dostalo do České republiky.
Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé vydalo upozornění na nebezpečí salmonely v krůtím mase v listopadu a nyní je obnovilo. Od listopadu přibylo 52 nových pacientů.
Po pěti stech letech rozluštili vědci jednu velkou historickou hádanku. Zjistili, co v 16. století zasadilo smrtelnou ránu říši Aztéků. Většinu aztécké populace vyhubila epidemie kruté nemoci.
Veterináři zjistili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Musejí tam vybít zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli.
Veterináři zjistili závažný problém s brazilským drůbežím masem. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi salmonely.
Po celém Česku bude od 9. května 2017 platit mimořádné veterinární opatření kvůli masu z Brazílie. Kontroloři odhalili další tuny masných výrobků obsahující salmonelu.
Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely, uvedl v úterý mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, informoval ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
Ve vepřovém mletém mase, které prodával řetězec Lidl, našli inspektoři salmonelu. Konkrétně šlo o šarži Čerstvá porce - Vepřové mleté maso 100% v půlkilovém balení od polské společnosti Hamburger Pini.
Případ salmonely z restaurace ve Štěkni na Strakonicku nekončí. Nemocí trpí už pět desítek lidí z celé republiky. Salmonela zřejmě pocházela z jídla, které prodávalo občerstvení ve Štěkni. Podle vedoucího provozovny ale zatím není jasné, z čeho se lidé nakazili. Hygienici provozovnu už dříve dočasně uzavřeli.