salmonela

| ČTK |Zprávy z domova

Do Česka se dostaly tuny problematického masa z Brazílie. Část obsahuje salmonelu

Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely, uvedl v úterý mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa.

| ČTK |Zprávy z domova

Inspekce varuje před polským mletým masem z Lidlu, obsahuje bakterie salmonely

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele, aby nejedli půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, informoval ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

| ČTK, David Černý, Lucie Hochmanová, Anna Kottová |Regiony

Salmonelou se po jídle z restaurace ve Štěkni na Strakonicku nakazilo už 50 lidí

Případ salmonely z restaurace ve Štěkni na Strakonicku nekončí. Nemocí trpí už pět desítek lidí z celé republiky. Salmonela zřejmě pocházela z jídla, které prodávalo občerstvení ve Štěkni. Podle vedoucího provozovny ale zatím není jasné, z čeho se lidé nakazili. Hygienici provozovnu už dříve dočasně uzavřeli.

|Veronika Sedláčková, Jan Piroch |Zprávy z domova

Agrární komora: Kuřata z dovozu obsahují více salmonely než kuřata česká

Tuzemští spotřebitelé by si měli dát větší pozor na výrobky z kuřecího masa, které se na zdejší trh dostanou z dovozu. Upozorňuje na to Agrární komora na základě testu Vysoké školy chemicko-technologické. Z něj údajně vyplynulo, že v kuřecím mase zahraniční provenience se třikrát víc vyskytuje nebezpečná bakterie salmonely.