„Já považuju za normální, že v takové situaci člověk všeho nechá a snaží se pomáhat, jak jen může. Během minulé války v roce 2006 jsem zase dělal řidiče sanitky,“ říká šéfkuchař Alí Amáša.
Francouzský šéfkuchař ztratil michelinskou hvězdu a teď se soudí. Inspektor, který jeho jídlo chutnal, se podle něj spletl. A on od té doby trpí depresemi.
„Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě, který si vysloužil 27 michelinských hvězd, odložil svou zástěru. Joël Robuchon už není a planeta gurmánů je ve smutku,“ napsal deník Le Figaro.
Známý americký šéfkuchař Anthony Bourdain, který se stal světovou celebritou díky televizní show Neznámé končiny vysílané i v Česku, spáchal sebevraždu. Bylo mu 61 let.
Známí šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr podle nich ohrožuje dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka.
Tradiční průvodce restauracemi a hotely Michelin v letošním vydání věnovaném Francii ocenil 621 restaurací, tedy o pět více než loni. Nejméně o hvězdičku si polepšilo 57 podniků.
Ve věku 91 let zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse. Držitel tří michelinských hvězd, byl označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně.
Po rozdělení Československa začaly proudit tisíce Slováků do Česka. Ovšem najdou se i výjimky – třeba český šéfkuchař Jaroslav Žídek, který už 14 let vaří v bratislavských restauracích.
Známý francouzský šéfkuchař Sébastien Bras ještě donedávna patřil k těm, kteří se pyšnil třemi michelinskými hvězdami. Teď už ale nemá hvězdičku ani jednu. A má z toho radost.
Na rozdíl od domácností vládnou v kuchyních vybraných restaurací většinou muži. Ale i mezi šéfkuchaři těch nejluxusnějších podniků se sem tam objeví žena. Jsou v menšině, ale možná právě proto mají ženy-šéfkuchařky svou vlastní cenu pro tu nejlepší. Letos jí získala Brazilka Helena Rizzo.
V letošním vydání prestižního francouzského gastronomického průvodce Michelin Main Cities of Europe získaly po jedné hvězdičce dvě pražské restaurace – Alcron z hotelu Radisson Blu Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Oběma velí čeští šéfkuchaři, Roman Paulus a Oldřich Sahajdák. Průvodce se na pultech knihkupců objeví už zítra.