sladkosti

|Štěpánka Kadlečková |Regiony

Nejstarší recept na tradiční perník pochází ze 16. století. Udělat ho u nás umí dva lidé

Tradiční zdobený perník zná snad každý. Málokdo ale ví, že nejstarší forma českého perníku pochází z 16. století. Jedná se o takzvaný staročeský reliéfní perník, který vždy sloužil spíše k dekoraci. Pevný je totiž jako keramika a na zdi vydrží viset a vonět i 20 let. Podle původní receptury ho vyrábí jen dva lidé u nás.

|Eva Malá, David Bernardy |Regiony

Ve školních kantýnách často prodávají nekvalitní cukrovinky

Žák první třídy základní školy v Českém Dubu, osmiletý Kryštof, si ve školní kantýně zakoupil sladkosti s obsahem konzervantů a barviv. Po příchodu domů si stěžoval, že je mu špatně, a později zkolaboval. Kryštofův případ může být důsledkem nešvaru, který trápí rodiče některých českých školáků. Ve školních kantýnách si totiž děti často mohou koupit i pro ně nepříliš vhodné potraviny.