Polévky nemají na obalu uvedené informace o použití ionizujícího záření, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Ta zahájila správní řízení o uložení pokuty.
V tisku se v pondělí dočtete, že kromě cen bytů rostou i náklady na jejich užívání. Vzrostly o 11 procent. Vyšší ceny ovlivňují dražší materiál i vyšší náklady na řemeslníky, píší Lidové noviny.
„V některých případech naměřené hodnoty překročily o více než řád limit stanovený právním předpisem,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Zmrzlináři prý mají problém s nedostatečnou sanitací, špatnému přístupu k hygieně nebo neproškoleným personálem. Výsledkem pak podle potravinářské inspekce je nadměrný výskyt bakterií ve zmrzlinách.
E-shop nabízí mimo jiné sadu pěti kusů látek určených k podpoře zmírnění poškození mRNA vakcínami. Stránkou se zabývá potravinářská inspekce i Státní ústav pro kontrolu léčiv, zjistil iROZHLAS.cz.
Látka se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy. Podle něj je amygdalin záměrně přidanou složkou, proto inspekce nařídila stažení všech šarží z trhu a varuje před konzumací.
„Jedná se o pochybení na straně dodavatele a vzniklá situace nás pochopitelně velmi mrzí. Vše detailně prověřujeme a jsme ve spojení s dodavatelem,“ řekla v pátek mluvčí společnosti.
Nově by všechny restaurace měla začít kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ředitelé krajských hygien ale poslali poslancům dopis, ve kterém je varují před možnými následky.
Inspektoři kontrolují i výrobníky ledu. Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy letošní výsledky nejsou moc dobré. Řada provozů prý hygienická opatření stále podceňuje.
Prodejci zneužívají obavy z nákazy a koronavirus používají jako návnadu na zákazníky, jimž tvrdí, že je ochrání pláštěnka, rakytníkový olej, vitaminové nápoje nebo přípravky na posílení imunity.
Člověk, který uvádí obal na trh, má podle zákona zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly kvůli ekologii co nejmenší. Pravidla se ale při vyrábění obalů příliš nedodržují.
V Hradci Králové a Děčíně nabízeli hovězí z Brazílie jako argentinské, v Mariánských Lázních maso z Nizozemska jako jihoamerické. V desítkách podniků chyběly doklady k masu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu.