stravování

Vánoce bez stresu. Čím dál více Čechů tráví Štědrý večer v restauracích, na kaprovi netrvají

|Evelyna Kulíšková |Zprávy z domova

Štědrovečerní večeři v restauraci si dává stále víc Čechů. Shodují se na tom restauratéři, které oslovil Český rozhlas. Rostoucí zájem hlásí podniky hlavně ve větších městech. Podle předvánočního průzkumu Asociace hotelů a restaurací nabízí štědrovečerní menu asi polovina z nich. Hosté si můžou dopřát vánoční exotiku, ve výběru ale nechybí ani klasická ryba, houbový kuba nebo bramborový salát a cukroví.

| ČRo, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Žádný kofein, bagety bez majonézy. Školní automaty mají být 'zdravější'

Ze školních automatů a bufetů zřejmě brzy zmizí potraviny a nápoje s umělými sladidly, majonézou nebo kofeinem. Navrhuje to vyhláška, kterou zpracovalo ministerstvo školství ve spolupráci s resortem zdravotnictví. Snadná dostupnost energeticky bohatých pochutin a nedostatek pohybu jsou podle autorů vyhlášky hlavními příčinami dětské obezity.

|Jaroslav Gavenda |Zprávy z domova

Snídaně pro žáky a jejich rodiče chtějí zavést další školy v Česku

Stále víc škol v Česku zvažuje zavést společné snídaně pro rodiče s dětmi. Od února nabízí tuto možnost třeba Fakultní základní škola Umělecká v Praze 7. Společnými snídaněmi chce zlepšit stravovací návyky dětí. Řada z nich totiž není zvyklá ráno pravidelně a zdravě jíst. Reportáž Českého rozhlasu, která na novinku upozornila, vzbudila zájem i mezi dalšími školami.

|Veronika Sedláčková |Člověk

Biopotraviny obsahují více polyfenolů než ty běžné. Zda jsou tím zdravější, se vědci neshodnou

Jsou biopotraviny zdravější a hodnotnější z hlediska výživy než běžná potravinářská produkce? Názory odborníků se rozcházejí. Řada z nich tvrdí, že takzvané ekologické zemědělství nutně nezásobuje trh potravinami, které by v důležitých nutričních hodnotách vyčnívaly nad průměr. Obhájcům bioproduktů teď ale hraje do karet nová mezinárodní vědecká studie univerzity v Newcastlu.

|Ondřej Wolf |Regiony

V Pardubicích vyhlásili válku sladkostem ve školách. Projekt eSvačinky učí děti jíst zdravě

Špatné stravovací návyky u dětí chce zlepšit nový projekt eSvačinky. Dětem z pardubických škol nabízí zdravé svačiny vyrobené z čerstvých lokálních potravin. Namísto tučných jídel se tak mohou posilnit obloženými houskami, jogurty a saláty. A co víc, školákům je každé ráno připraví a dopraví do školy lidé se zdravotním hendikepem.

|Miroslav Petráček |Zprávy z domova

Zdravě se stravuje jen necelá polovina českých dětí, nejčastěji se vynechávají svačiny

České děti se stravují nezdravě. Správně by měly jíst pětkrát denně, to ale dodržuje jen necelá polovina z nich. Vyplývá to z průzkumu iniciativy "Vím, co jím a piju", který se zaměřil na stravování a především na význam svačin pro mladší školáky. Vynechávání přesnídávek totiž může u dětí vést k vážným zdravotním problémům.