Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Vznik máslových kořeněných sušenek je nejistý, ale obecně se gastrohistorikové přiklánějí k belgickému městu Hasselu, kde si v roce 1870 nechal cukrář Antonie Deplée patentovat mandlové sušenky.
Boj o nezávislost Skotska na Británii se přenesl i do potravinářského průmyslu. Někteří skotští nacionalisté vyzvali k bojkotu tamního slavného výrobce cukrovinek, firmy Tunnock's. Společnost se totiž rozhodla ze svého loga vypustit obrázek lva, což je jeden z tradičních skotských symbolů.
Čeští archeologové mají na kontě další mimořádný objev. Nedaleko Opavy narazili na 50 pravěkých hrobů, které tvořily součást obří osady z pozdní doby kamenné. A mohly za to sušenky. V místní části Vávrovice má totiž vyrůst nová výrobní hala, a jak už bývá zvykem, jako první pozemek prozkoumali archeologové. To, co našli, jim vyrazilo dech.
Společnost Mondeléz potvrdila, že za více než dvě miliardy korun rozšíří svou továrnu na výrobu cukrovinek v Opavě. Díky tomu nabídne práci dalším minimálně dvěma stovkám lidí. Z Opavy se už za rok a půl stane evropská sušenková velmoc.
Obyvatelé Lovosic v okolí výrobny sušenek společnosti Mondeléz si už několik měsíců stěžují na silný zápach pocházející z areálu provozovny. Připomíná doslova otevřenou žumpu.
V Českých Budějovicích se dnes sešla desetičlenná porota, která posuzovala potravinové produkty přihlášené do 7. ročníku soutěže Chutná hezky jihočesky. V letošním roce se hodnotilo přes 140 potravin od 43 regionálních výrobců. Největší šanci na úspěch mají - jako vždy -výrobky s maximálním podílem regionální suroviny a také chuťově, názvem či obalem jedinečné.