svačiny školáků

| mad, Ondřej Wolf |Regiony

V Rokytnu u Pardubic motivují žáky k lepší stravě. Zdravé svačiny si připravují děti samy

Školní kuchyně na Pardubicku čím dál častěji voní pohankou a špaldou. Kuchařky obohacují jídelníček zdravějšími pokrmy. Nechybí ani čerstvá zelenina a zeleninové pomazánky. Malotřídní škola a školka v Rokytnu u Sezemic se vydala stejnou cestou a na popud rodičů pozměnila i rejstřík školních nápojů - kromě sladkého čaje a džusu nabízí dětem obyčejnou vodu z kohoutku ochucenou citronem.

|Jaroslav Skalický |Zprávy z domova

Hendikepovaní v Pardubicích připravují svačiny pro děti z několika základních škol

Organizátoři ankety Grand Restaurant Pavla Maurera letos ocenili také několik charitatitvních gastronomických projektů, které podporují sociálně slabší v duchu hesla ‚Nejezte blbě‘. Je mezi nimi i projekt České abilympijské asociace v Pardubicích. Hendikepovaní lidé tam připravují, balí a rozvážejí svačiny dětem do několika základních škol.

|Ondřej Wolf |Regiony

V Pardubicích vyhlásili válku sladkostem ve školách. Projekt eSvačinky učí děti jíst zdravě

Špatné stravovací návyky u dětí chce zlepšit nový projekt eSvačinky. Dětem z pardubických škol nabízí zdravé svačiny vyrobené z čerstvých lokálních potravin. Namísto tučných jídel se tak mohou posilnit obloženými houskami, jogurty a saláty. A co víc, školákům je každé ráno připraví a dopraví do školy lidé se zdravotním hendikepem.

Zdravě se stravuje jen necelá polovina českých dětí, nejčastěji se vynechávají svačiny

|Miroslav Petráček |Zprávy z domova

České děti se stravují nezdravě. Správně by měly jíst pětkrát denně, to ale dodržuje jen necelá polovina z nich. Vyplývá to z průzkumu iniciativy "Vím, co jím a piju", který se zaměřil na stravování a především na význam svačin pro mladší školáky. Vynechávání přesnídávek totiž může u dětí vést k vážným zdravotním problémům.