Sůl, tuk, ocet a žár tvoří podle kuchařky Samin Nosratové čtyři nejdůležitější složky vaření. Ve stejnojmenné knize proto své čtenáře učí, jak je používat, aby se v každé kuchyni cítili jako doma.
Základem gurmánského skvostu, který vznikl ve Francii v oblasti Burgundska, je hovězí maso z místního specifického chovu skotu a červené víno z vinic, které šíří věhlas této oblasti daleko za hranice.
Je jasné, že ani lepší londýnské restaurace nedokázaly nakrmit své náklady jenom z otevřených okének a státní pomoci. Pod tlakem přežití se zrodil nápad „Do it yourself“.
Nedávno jsem poslouchala tvorbu Petra Hapky. Mám ho ráda pro jeho hudbu, jeho klavírní projev i osobitý zpěv. A díky spolupráci s Michalem Horáčkem je pro mě každá jejich píseň zážitkem.
K řeči na halušky došlo doma, ani nevím jak. Oči mého Petra se zadívaly do dálky a současně zajiskřily. Byly plné vzpomínek a já se tyto vzpomínky pokusím přenést i na vás, stojí to za to.
Kvašené potraviny zažívají comeback, a tak se rádi a s pokorou vracíme k tradičním přípravám uchování potravin, kysané zelí je jedním z nejzdravějších příkladů.
Dnes se budeme věnovat švestkám, blumám a křížení plodů, protože právě spojení různých druhů nabízí kladné bonusy a je vítané. Začnu hybridem zvaným plumcot nebo také pluot.
Vybírání mýta v Praze má omezit emise v centru města. Více by platili řidiči se starším, méně ekologickým vozem, píšou páteční Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.
Zdravotní situace a opatření jsou v rakouských Alpách podobné těm našim, aniž bych tušila, kdo od koho opisoval. Nafoukněte tedy kola, zkontrolujte brzdy, a vytáhněte pevné boty do hor.
Už vidím, jak vám cukají koutky úst, že mám v titulku gramatickou chybu. Ale mýlíte se. Tento týden jsem opravdu vařila se Slaninou - jde o Ondřeje Slaninu, známého televizního šéfkuchaře.
Tomahawk je pro muže symbolem indiánské sekery, střely nebo vrtulníku. Ale už nepolezu mužům do zelí, zůstanu u svého tomahawku – je to steak a tvarem se původní indiánské sekyrce podobá.
Připravte si jednoduchá, ale vydatná italská jídla. Spaghetti alla gricia se sýrem pecorino a pancettou, minestrone, kterou Italové označují za nejlepší polévku vůbec, a koláč s ricottou a rybízem.
Nejde ani tak o povinnost, jako spíš o dobrou vůli některých škol vylepšit stravovací návyky, tedy něco, co ovlivňuje zásadně naši kondici, náladu a zdraví. Příkladů je hodně.
V 11. století začali mniši do těsta přidávat zázvor a perníčky dosáhly dnešní podoby. To už katoličtí mniši začali používat při pečení různé složité formy zobrazující náboženské symboly.
Krupicová kaše se delší dobu na jídelníčku Základní školy v Novém Hrádku neobjevila. Teď se ale situace změní. Na podpisový arch pod petici na její vaření školáci posbírali přes pět desítek podpisů.
Když si budete chtít na chvilku odpočinout od davů a turistů, zavítejte do čtvrti Canaregio. Spatříte Benátky autentické, dynamické, s typickou italskou láskou k polední pauze a dobrému jídlu a pití.
Odkud jablko pochází, se můžeme jenom dohadovat. Faktem je, že lidstvo doprovází, osvěžuje, dodává vitaminy a dobrou náladu už tisíce let. První plody prý trhali na stráních v Kazachstánu.
Podzim je fajn, mám ho ráda v přírodě i kuchyni. Je to sice jenom přechodné období mezi létem a zimou, ale to samé se dá říct o létu jako o přechodném období mezi jarem a právě nastávajícím podzimem.
Bylinky mají své místo v české i tuzemské kuchyni. Prakticky bez nich nejde vařit. Tento týden si můžete v rámci knižní soutěže serveru iROZHLAS.cz zahrát o bylinkovou kuchařku Dagmar Heřtové.
Jamie vejlupek není. Je to velmi schopný muž a nucená správa potká lidi i z těch „lepších“ rodin. Vlastně kdo aspoň jednou nezbankrotuje, není pořádný podnikatel.
S jídlem dokážete hodně, takové bylo motto americké šéfkuchařky Leah Chasové. Dokázala spojit bělochy a Afroameričany v době rasové segregace. Zemřela o víkendu ve věku 96 let.
Praha||Pavel Maurer|Vaření a jídlo|gastroglosa pavla maurera
Je doloženo, že Da Vinci vyznával spíše prostou nebo vegetariánskou stravu. Někteří životopisci tvrdí, že měl rád polévku minestrone. V 15. století se ale rajčata ještě běžně v Evropě nepoužívala.
Jedním z trendů současné gastronomie je vaření beze zbytků. Pokud nechcete plýtvat potravinami, dobrou inspirací může být například nejnovější kniha Jitky Rákosníkové Recyklovaná kuchařka.