vepřové

Čeští kuchaři ovládli jednu z kategorií prestižní soutěže. Díky zabijačce

|Petra Novotná |Člověk

Vepřové vaří nejlépe Češi, rozhodla porota mezinárodního kuchařského klání European Catering Cup. Kuchaři ji okouzlili pravou českou zabijačkou. Kulinářské přehlídky se každoročně účastní nejlepší kuchaři z celého světa. Zástupci Česka se na soutěži umístili celkově na čtvrté příčce, v kategorii vepřového chodu ovšem zvítězili.

|Jiří Hošek |Zprávy ze světa

Nepište o prasatech, urazíte muslimy a židy, vyzývá britské nakladatelství

Děti, které se budou učit podle publikací Oxford University Press (OUP), možná dlouho nebudou tušit o existenci prasat, vepřových klobás nebo anglické slaniny. Zmínky o těchto věcech prestižní vydavatelství autorům nových dětských publikací zakázalo. Bojí se, že by knížky mohly zranit cítění muslimských a židovských čtenářů. Krok vydavatelství vyvolal v Británii bouřlivé reakce v muslimské a židovské komunitě i mezi zákonodárci.

|Jana Jeckelová |Regiony

Na veřejné zabijačce v Kopřivnici nebude chybět ani harmonikář

Kopřivnicí se dnes bude linout vůně klobásek, jitrnic a guláše. Na dvoře tamního Muzea Fojtství se konají tradiční vepřové hody, na něž loni zavítalo více než šest stovek jedlíků, kteří s plnými miskami dobrot sledovali práci řeznických mistrů. Nebude chybět ani harmonikář.

|Markéta Bartošová, Michal Šenk |Zprávy ze světa

Prase má křídla, myslí si každý šestý Brit

Každý jeden ze šesti Britů si myslí, že prase má křídla. Odhalil to průzkum, který proběhl v rámci Národního týdne řezníků mezi tisícem ostrovních spotřebitelů. Vyplynulo z něj, že lidé skoro vůbec neznají druhy masa. Koupili by třeba i "vepřová křidélka".

|Jiří Fremuth, Aneta Vojtěchová |Ekonomika

Dioxinová aféra paradoxně zvýšila dovozy německého vepřového

Po vypuknutí dioxinové aféry v Německu doufali čeští v farmáři v omezení dovozů vepřového. Jenže se stal pravý opak. Němci kupují vepřové z tamních chovů méně a maso se o to víc vyváží k nám. Navíc za ceny, kterým nemohou čeští farmáři konkurovat. Chov prasat je u nás dlouhodobě prodělečný a stavy vepřů jsou nejnižší od konce druhé světové války.

|Květa Moravcová, pir |Zprávy z domova

Agrární komora prosazuje změny ve značení vepřového masa

Veterináři odhalili v plzeňském hypermarketu Tesco špatně označený původ nebaleného hovězího a vepřového masa. Hovězí z Irska, Velké Británie a Rakouska bylo označeno jako maso ‚českého původu‘. U vepřového bylo zase na cenovce napsáno ‚vyrobeno v ČR‘, ale šlo o maso z Rakouska a Německa. Agrární komora i kvůli těmto případům podporuje podle svého prezidenta Jana Veleby řádné značení původu masa:

|Milena Dvořáková, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová, Jan Richter |Zprávy z domova

Agrární komora opět varuje před německým vepřovým

Agrární komora České republiky žádá v souvislosti s dioxinovou aférou přísnější kontroly dovážených čerstvých produktů. České masokombináty by zároveň neměly kupovat a zpracovávat vepřové maso z Německa. Zástupci českých zemědělců zveřejnili i další požadavky.

|Pavla Gajdošíková, Jan Piroch, Jan Bumba |Ekonomika

Zemědělci: Soběstačnost ČR v produkci vepřového stále klesá

Vepřové maso je pevnou součástí tuzemského jídelníčku. Podle některých lékařů až příliš pevnou a lidé by měli jeho konzumaci spíš omezovat. Doby, kdy se na maso musely stát fronty jsou už dávno pryč a běžný zákazník asi nemá pocit, že by ho bylo v obchodech málo. Zemědělské organizace ale přesto upozorňují na to, že na trhu není dostatek českého vepřového.