vinobraní

Letošní ročník bude dobrý, říká prezident Svazu vinařů Nyitray

| ČRo |Ekonomika

Vinaři začali sklízet letošní úrodu hroznů. Na poslední chvíli ji po dlouhých vedrech zachránil déšť. Oproti předchozím rokům v bobulích rychleji ubývá kyselin a zároveň méně roste obsah cukru. Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray odhaduje letošní ročník jako dobrý. Zároveň varuje před pokoutným prodejem burčáku.

|Jaroslav Skalický |Ekonomika

Úroda hroznů je letos průměrná. Kvalitu ovlivní počasí v příštích dnech

Vinaři slaví novou úrodu vína. Vinobraní mají tento víkend ve Znojmě, Mikulově, Uherském Hradišti, ale třeba i na vinici sv. Kláry v Praze -Troji. Sklizeň raných odrůd už běží naplno, vinaři teď s obavami obracejí oči k obloze. Deště totiž kvalitu vína ohrožují. Přitom právě zářijové počasí je pro hrozny klíčové.

|Tomáš Medek, mta |Regiony

Na Pražském hradě začíná tradiční vinobraní

Večer bude na Pražském hradě slavnostně zahájeno letošní vinobraní. Vinaři předají Správě pražského hradu 400 lahví vína, vypěstovaného v hradních vinicích. Program pro veřejnost začne v sobotu dopoledne.

Ročník 2009 je ve znamení kvalitních vín

|Jaroslav Skalický, Jan Piroch |Zprávy z domova

Česká republika je ve světě známá především jako země výborného piva. V jeho spotřebě na hlavu se ostatně trvale drží na prvním místě. Ve srovnání s tím v konzumaci vína zaostává, s přibližně 18 litry ročně je daleko za třiceti litry průměru Evropské unie.

|Marika Táborská, Vít Pohanka |Ekonomika

Doslazovat víno bude možné i nadále

Moravští a čeští vinaři mohou dál doslazovat víno řepným cukrem. To je jeden z hlavních výsledků maratónu jednání o reformě trhu s vínem. Schůzka ministrů zemědělství členských zemí odpoledne skončila v Bruselu.