zabijačka

zabijačka v textech na iROZHLASU

|Zuzana Švejdová |Zprávy z domova

Češi porážejí méně prasat. Pravidla pro zabijačky se možná zmírní, výslužku dostanou i sousedé

Sezona zabijačkových hodů je v plném proudu. Na vepřové speciality lákají zákazníky restaurace, řeznictví i farmářské trhy. Přesto ale počet poražených prasat v Česku klesá. Loni jich podle odhadu ministerstva zemědělství bylo zhruba 100 000, tedy asi o deset tisíc kusů méně než o rok dříve. Ministerstvo nyní plánuje změnit pravidla pro domácí zabijačky.

|Anna Jadrná |Zprávy z domova

Pravidla pro zabijačky se nejspíš zmírní. Výslužku mohou nově dostat sousedé i známí

Vláda chce zmírnit pravidla pro zabijačky. Výslužku si nově budou moct odnést příbuzní chovatele i jeho sousedé a přátelé. Zkrátí se také ohlašovací povinnost u domácí porážky z týdne na tři dny. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Změny jsou součástí novely veterinárního zákona, kterou připravilo ministerstvo zemědělství. Nová pravidla by mohla začít platit od začátku příštího roku.

|Petra Novotná |Člověk

Čeští kuchaři ovládli jednu z kategorií prestižní soutěže. Díky zabijačce

Vepřové vaří nejlépe Češi, rozhodla porota mezinárodního kuchařského klání European Catering Cup. Kuchaři ji okouzlili pravou českou zabijačkou. Kulinářské přehlídky se každoročně účastní nejlepší kuchaři z celého světa. Zástupci Česka se na soutěži umístili celkově na čtvrté příčce, v kategorii vepřového chodu ovšem zvítězili.

|Zuzana Márová |Regiony

Zabijačka už není jen výsadou venkova, prasata se porážejí i v Praze

Přestože je domácí zabijačka typická spíše pro venkov, je možné ji uspořádat i v Praze, pokud to podmínky dovolují. Například ve čtvrti Veleslavín na Praze 6, kde lidé bydlí převážně v domech se zahradou, se začátkem zimy konají zabijačky snad každý víkend. Zkušení pomocníci jen mění místo, úkoly zůstávají.

|Alžběta Havlová, pir, ak |Zprávy z domova

Masopustní veselí vrcholí. Veřejné zabijačky ale povoleny nejsou

Bláznivé dny masopustu dnes končí. Zítra nás čeká Popeleční středa. Tou začíná postní období před Velikonocemi. Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období, byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. V různých oblastech země se mu říkalo šibřinky, fašank nebo například ostatky. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst.