zelenina

|Anna Maňourová, Roman Verner |Ekonomika

Po desítkách let jsou pole okolo Dolního Němčí bez česneku, zelenina začala být ztrátová

Dolní Němčí na Slovácku už není česnekovou velmocí. Místní zemědělské družstvo, kdysi jeden z největších pěstitelů v republice, letos česnek vůbec nevysadilo. Vytrácí se tak historická tradice, kvůli které má obec česnek i ve znaku. Zemědělci nedokázali vzdorovat levné konkurenci ze zahraničí a poklesu spotřeby.

|Martin Karlík, kov |Příroda

Semínkoven přibývá. Lidem umožní pěstovat mrkev, jakou jedli předci

V Praze nově funguje takzvaná semínkovna. Jedná se o projekt jakési půjčovny semínek, jehož cílem je zachovat rozmanitost odrůd jednotlivých druhů rostlin. Zájemce přijde, vypůjčí si „genetický materiál“, a z toho co vypěstuje, zase část semínek přinese zpátky. Kromě Prahy si lidé mohou přijít pro semínka třeba i do Pardubic, na Kolínsko, na Vyškovsko a další místa přibývají. Ostatně semínkovnu může založit, kdo chce.

|Evelyna Kulíšková, Anna Kottová |Regiony

Iniciativa zachraňuje ošklivou zeleninu. Pražané ochutnají 'křivé polévky'

Zahnutá mrkev, příliš žlutý květák a brambory nepravidelného tvaru. Tuny nedokonalé zeleniny se v Česku každoročně vyhodí, protože ji supermarkety odmítají prodávat. Celosvětově se podle zprávy Evropského parlamentu vyhazuje až třetina potravin. Plýtvání se v Česku postavila organizace Zachraň jídlo. Z 350 kilo nedokonalé zeleniny připraví lidem 'křivé polévky' – bramborovou, indickou a minestrone.

|Simona Bartošová, Zuzana Švejdová |Ekonomika

Rusko zakázalo dovoz ovoce a zeleniny z Polska. Zřejmě kvůli sankcím EU

Některé druhy polského ovoce a polské zeleniny nesmí do Ruska. Důvodem jsou údajně závady a pochybení při certifikaci vyváženého zboží. Podle odborníků jde ale spíš o protiútok za přísnější sankce, kterými se Evropská unie rozhodla Rusko potrestat za jeho politiku vůči Ukrajině. Rusko navíc zvažuje i zákaz dovozu z dalších unijních zemí.

| mad, Ondřej Wolf |Regiony

V Rokytnu u Pardubic motivují žáky k lepší stravě. Zdravé svačiny si připravují děti samy

Školní kuchyně na Pardubicku čím dál častěji voní pohankou a špaldou. Kuchařky obohacují jídelníček zdravějšími pokrmy. Nechybí ani čerstvá zelenina a zeleninové pomazánky. Malotřídní škola a školka v Rokytnu u Sezemic se vydala stejnou cestou a na popud rodičů pozměnila i rejstřík školních nápojů - kromě sladkého čaje a džusu nabízí dětem obyčejnou vodu z kohoutku ochucenou citronem.